Храни, богати на цинк за здраве и силен имунитет – таблица

Храни, богати на цинк за здраве и силен имунитет - таблицаЦинкът е един от най-важните минерали за нашето здраве и добро функциониране на организма. Той играе ключова роля в множество физиологични процеси и е от съществено значение за имунната система, растежа и развитието, здравето на кожата, зрението и много други. За да се осигури достатъчно количество цинк, е важно да включваме храни богати на този минерал в нашата дневна диета.

Източниците на цинк са разнообразни, като най-добрите източници са животинските продукти, морски дарове и някои растителни храни. Месо, риба, млечни продукти и яйца са отлични източници на цинк. Също така, някои зърнени култури, ядки и семена съдържат цинк. Вегетарианците и вегани могат да се възползват от храни като зърнени култури, соеви продукти, зеленчуци и плодове, които също съдържат този важен минерал.

Таблица с храни, богати на цинк

Храна Количество цинк (на 100 г)
Сусамово семе 7.8 мг
Тиквено семе 7.6 мг
Кашу 5.6 мг
Слънчогледово семе 5 мг
Леща 3.4 мг
Фъстъци 3.3 мг
Бадеми 3.1 мг
Пшенични кълнове 2.7 мг
Тиквички 2.6 мг
Ядки 2.4 мг
Овесени ядки 2.3 мг
Киноа 1.5 мг
Гъби 1.4 мг
Пълнозърнест хляб 1.4 мг
Кафяв ориз 1.1 мг
Чиа 1 мг
Фъстъчено масло 0.9 мг
Царевица 0.7 мг
Сладък картоф 0.6 мг
Авокадо 0.6 мг
Спанак 0.5 мг
Ягоди 0.4 мг
Кайсии 0.3 мг
Малини 0.3 мг
Череши 0.3 мг
Ябълки 0.1 мг
Сини сливи 0.1 мг
Кокосово масло 0.1 мг

Да разгледаме сега 15 от най-популярните храни, богати на цинк:

Говеждо месо

Говеждото месо е изключително богато на цинк. Само 100 грама говеждо месо може да предостави около 5.0 мг цинк, което е съществена част от дневните ни нужди от този минерал. Цинкът е важен за имунната функция, здравето на кожата, растежа и възстановяването на клетките. Приемът на достатъчно цинк чрез храната е от особена важност за поддържането на здравословен имунитет.

Пуешко месо

Пуешкото месо също е източник на значително количество цинк. Само 100 грама пуешко месо може да съдържа около 2.0 мг цинк. Този минерал играе важна роля в имунната функция и здравето на клетките. Освен това, цинкът е необходим за синтеза на протеини и ДНК, което го прави важен за растежа и поддържането на здравите тъкани.

Сьомга

сьомга богата на цинк

Сьомгата, освен че е богата на мазнини от типа Омега-3, е и източник на цинк. Само 100 грама сьомга може да съдържа около 0.7 мг цинк. Този минерал има антиоксидантни свойства и помага за поддържането на здравето на кожата и косата. Освен това, цинкът е важен за функционирането на имунната система и поддържането на нормалното зрение.

Киноа

Киноата е една от най-питателните зърнени храни и също е добър източник на цинк. Само 100 грама киноа може да съдържа около 1.1 мг цинк. Този минерал е необходим за поддържането на здравето на имунната система и клетките. Освен това, цинкът играе важна роля във възпалителните процеси и метаболизма на въглехидратите.

Тиквено семе

Тиквеното семе е източник на цинк, като 100 грама семена могат да предоставят около 7.6 мг цинк. Цинкът е важен за имунната функция и здравето на кожата. Той играе също така важна роля в растежа и развитието на клетките и тъканите. Тиквеното семе е и богат източник на други полезни хранителни вещества като фибри, магнезий и желязо.

Яйца

Яйцата също са добър източник на цинк. Едно голямо яйце съдържа около 0.6 мг цинк. Този минерал е необходим за правилното функциониране на имунната система и растежа на клетките. Освен това, цинкът е важен за синтеза на ДНК и РНК, което го прави ключов за развитието и поддържането на здравето на организма.

Гъби

Гъбите са интересен източник на цинк. Само 100 грама гъби могат да предоставят около 1.1 мг цинк. Този минерал е важен за имунната система и е необходим за синтеза на протеини и ДНК. Освен това, цинкът играе важна роля във възпалителните процеси и поддържането на здравето на кожата и косата.

Орехи

орехи богати на цинк

Орехите също са добър източник на цинк. Само 100 грама орехи могат да предоставят около 2.9 мг цинк. Този минерал е важен за имунната функция и помага за поддържането на здравето на кожата и косата. Освен това, цинкът е необходим за растежа и развитието на клетките и тъканите.

Пъстърва

Пъстървата е вкусен рибен продукт, който също е богат на цинк. Само 100 грама пъстърва може да предостави около 0.8 мг цинк. Този минерал е важен за имунната функция и помага за поддържането на здравето на кожата и косата. Освен това, цинкът играе роля в процесите на заздравяване на рани и регулирането на хормоналния баланс.

Бадеми

Бадемите са изключително хранителни и богати на цинк. Само 100 грама бадеми могат да предоставят около 3.1 мг цинк. Този минерал е необходим за правилното функциониране на имунната система и помага за здравето на кожата и косата. Освен това, цинкът е важен за синтеза на протеини и растежа на клетките.

Пъпеши

Пъпешът е вкусен и освежаващ плод, който също е добър източник на цинк. Само 100 грама пъпеши могат да предоставят около 0.2 мг цинк. Този минерал е важен за имунната функция и играе ключова роля във възпалителните процеси и растежа на клетките. Освен това, цинкът помага за поддържането на здравето на косата и ноктите.

Черен шоколад

черен шоколад богат на цинк

Черният шоколад е не само вкусен, но и добър източник на цинк. Само 100 грама черен шоколад може да предостави около 3.3 мг цинк. Този минерал е важен за имунната функция и играе роля в поддържането на здравето на кожата и косата. Освен това, цинкът е необходим за синтеза на протеини и регулирането на хормоналния баланс.

Бира

Бирата е напитка, която може да предостави някаква количество цинк. Само 100 мл бира може да съдържа около 0.3 мг цинк. Въпреки че количеството е по-ниско в сравнение с другите храни, бирата може да бъде добавена като интересен източник на цинк в умерени количества.

Ягоди

Ягодите са вкусни и освежаващи плодове, които също така са богати на цинк. В 100 грама ягоди може да се съдържат около 0.4 мг цинк. Цинкът е важен за поддържане на здравето на кожата и укрепване на имунната система. Ягодите съдържат и други полезни хранителни вещества като витамин C, фибри и антиоксиданти.

Сусамово семе

Сусамовото семе е източник на цинк, предоставяйки около 7.8 мг на 100 грама. Цинкът в сусамовото семе играе важна роля в имунната функция, растежа на клетките и поддържането на здравето на кожата. Освен това, семената на сусам съдържат и други полезни вещества като магнезий, калций и желязо.

Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестият хляб е източник на цинк, предоставяйки около 1.4 мг на 100 грама. Цинкът е необходим за правилното функциониране на имунната система и растежа на клетките. Консумацията на пълнозърнест хляб може да предостави и други ползи като високо съдържание на фибри, витамини и минерали.

Тиквички

тиквички богати на цинк

Тиквичките също са храна, богата на цинк, предоставяйки около 2.6 мг на 100 грама. Цинкът е важен за поддържането на имунната функция и растежа на клетките. Тиквичките са нискокалорична храна, която съдържа и други полезни вещества като фибри, витамини и антиоксиданти.

Чиа

Чиа семената са богат източник на цинк, предоставяйки около 1.0 мг на 100 грама. Цинкът в чиа е важен за поддържането на имунната функция и здравето на кожата. Освен това, чиа семената са богати на фибри, омега-3 мастни киселини и други полезни хранителни вещества.

Авокадо

Авокадото е плод, който съдържа малко количество цинк, около 0.6 мг на 100 грама. Въпреки това, то предоставя много други полезни хранителни вещества като мононенаситени мазнини, витамини и минерали. Авокадото е известно със своите благоприятни ефекти върху здравето на сърцето, кожата и храносмилателната система.

Тези храни са само част от много разнообразните източници на цинк, които могат да бъдат включени във вашата диета. Запомнете, че важно е да имате разнообразна и балансирана хранителна програма, за да се осигури оптималното снабдяване с цинк и други важни хранителни вещества.