Колко добра е Саудитската висша лига?

Колко добра е Саудитската висша лига?Съвсем нормално е да се предположи, че през миналата година Саудитската висша лига вероятно не е била на преден план в съзнанието на нито един футболен фен.

Това обаче се промени през последните шест месеца след пристигането на най-голямото име в лигата досега – Кристиано Роналдо, смятан за един от най-добрите играчи на всички времена.

След като напусна „Манчестър Юнайтед“ и се присъедини към „Ал-Наср“ от Рияд в саудитската лига, бе съобщено, че Роналдо ще печели около 180 милиона паунда годишно по време на договора си за две години и половина.

Португалската легенда също така публично заяви, че саудитската висша лига е на по-добро ниво от американската Мейджър Лийг Сокър – където, разбира се, сега играе големият му съперник Лионел Меси с Интер Маями.

Но как звучат тези твърдения? Колко добра е тази лига на богатите и колко добра може да се окаже тя?

Какво е качеството на футболната лига на Саудитска Арабия?

Въпреки твърденията на Кристиано Роналдо за противното, в световния футбол Саудитската висша лига в момента е класирана на 58-о място по сила в класацията на най-качествените лиги в света. Неговият клуб Ал-Наср е класиран на 308-о място в списъка на най-добрите клубове в света.

В тази категория първенството се намира под шотландската Премиършип (49-то място), а Ал-Насър е на нивото на Съндърланд.

Тези оценки обаче са много трудни, тъй като клубове от различни региони на света рядко играят един срещу друг в състезателни мачове.

Саудитската висша лига срещу МЛС

Твърдението на Кристиано Роналдо, че Саудитската висша лига е по-добра от МЛС, беше много спорно и се възприе като прикрито нападение срещу стария му съперник Лионел Меси, след като той се присъедини към отбора на МЛС Интер Маями.

Преди една година по-голямата част от футболните привърженици не биха се съгласили с португалеца, но с внезапния и продължаващ приток на някои от най-добрите европейски играчи в саудитската лига това може да започне да се дискутира.

По-добра ли е Саудитската лига от МЛС?

Казано накратко, Саудитската висша лига не е по-добра от МЛС. Там, където саудитските клубове предлагат празни чекове на най-големите таланти от Европа и други страни, МЛС се е утвърдила по отношение на посещаемостта, развитието на местните клубове и стадионите например.

В момента МЛС е начело и по гледаемост по телевизионните канали, но, разбира се, всичко това може да се промени, като се има предвид притокът на най-добрите таланти в Саудитската лига и това, че за първи път тя се предлага на световния пазар.

Макар че Роналдо може и да не е бил прав, като е твърдял, че новата му лига е по-добра от МЛС, не е трудно да си представим, че сегашната разлика ще намалее сравнително бързо, ако нещата продължат да се развиват по същия начин.

Може ли Саудитската висша лига да се превърне в най-добрата лига?

От техническа гледна точка няма причина Саудитската висша лига да не може да стане най-добрата в света, но ако някога успее да го постигне, ще са необходими много инвестиции и подобрения, и то не само чрез пръскане на пари за най-добрите играчи.

Лигата заяви, че иска да се превърне в една от най-добрите лиги в света през следващите пет години, което предвид сегашното ѝ 58-о място е висока амбиция.

Въпреки това в страната се строят десет нови стадиона преди Купата на Азия през 2027 г. и изглежда, че парите не стигат, за да се направят драстични промени, ако се налагат такива, като младежки академии, скаутване на млади играчи, инфраструктура и дори привличане на най-големите таланти от цял свят, които да ръководят играта в държавата.

И има поучителна история, от която да извлечат поука за това как не трябва да се действа, в лицето на Китай.

Клубовете от китайската Суперлига похарчиха огромни суми, за да привлекат в страната някои от най-добрите – макар и обикновено застаряващи – играчи в света, като похарчиха 400 млн. долара само през трансферния прозорец 2016/17 г.

При положение че клубовете са собственост предимно на собственици на недвижими имоти и при спада в сектора на недвижимите имоти, дълговете бяха неустойчиви, а  и новото правило, ограничаващо сумата, похарчена за чуждестранни играчи, до 5 млн. долара, притъпи апетита на страната за футбол от най-висока класа.

Това, заедно с пандемията COVID-19, на практика сложи край на мечтата на лигата да се превърне в една от най-добрите в света, въпреки огромните суми, които бяха инвестирани наведнъж.