Как влияе канелата на организма

Как влияе канелата на организмаФакти за ароматната подправка

Още от древни времена в Египет и Китай ползват кафеникаво-червената подправка за медицински цели, а в Европа канелата става известна едва през първите години на 16-ти век.

От всички познати сортове канела (около 100 сорта) се ползват най-вече сортовете Cinnamomum zeylanicum и Cinnamomum aromaticum. Известната ароматна подправка се добива от кората на дървото се бели и изсушава до фин пергамент. Колкото по-финна е кората, толкова по-скъпа е подправката. В рафтовете по магазините най-често я срещаме смляна на фин кафяв прах, но също се продава и на пръчици.

Канелата се ползва основно в сладкарството, но също така и в редица рецепти от изтънчените кулинарни книги.

Ароматът на канела като средство за отслабване

Дори само една чаена лъжичка канела, добавена в ежедневното меню може да намали апетита ви, с което да ви помогне в трудната борба с отслабването.

Канелата регулира нивата на кръвната захар и същевременно имитира биологичната активност на инсулина. По този начин се засилва метаболизма. Това помага срещу ефекта от високите нива на кръвната захар, които водят до трупането на мазнини в организма.

Какви са здравословните ползи на канелата?

Канелата е антиоксидант и има редица здравословни ползи от консумацията й. Влияе положително на нивото на кръвната захар, поради тази причина се препоръчва при диабет. От направени изследвания се е стигнало да заключението, че включването на канелата в ежедневното меню спомага за здравословното отслабване, а също така намаля и риска от сърдечно-съдови заболявания.

Богатото съдържание на фибри, калций и желязо в канелата я превръщат в природно лекарство срещу проблеми с храносмилането, диария и дори предотвратява образуването на язва и други стомашни инфекции.

Канелата помага при настинка и грип

В зимните месеци профилактичното приемане на канела може да ви предпази от грип. Рецептата е съвсем проста: смесвате с една чаена лъжичка канела в три супени лъжици мед и затопляте.

Други известни положителни ползи от канелата има при атрит, мигрена и главоболие.

За лечение при артрит може да включите канелата в менюто си. Канелата има противовъзпалителни качества, което облекчава и подобрява състоянието на хората страдащи от артрит.

При редовна употреба на канела се отчита и понижаване на лошия холестерол.

Ползите от канелата за външния ни вид

Консумацията на канелено масло (в малки количества) води до по-добро кръвообръщение и подхранва клетките, подобрява притока на кръв към корените на косата, укрепва зъбите, а ароматът на канела подобрява храносмилането – съответно подобрява външния ни вид и откъм излишни килограми.

Как може да включите канелата в менюто си?

Ароматната подправка може да добавите към зърнената си закуска, да поръсвате сладкиши, да добавяте по една лъжичка към кафето си, но може би най-добро решение е да си правите билков чай с мед и канела. По този начин може да съчетаете полезните свойства и на меда.

Калории в канелата

Тъй като всеки, който цели да намали теглото си е важно да знае поне приблизително колко калории поема с дадена храна, то е хубаво да се отчете и енергийното съдържание на подправката канела.
В 100 грама смляна канела има 247 калории, основно от въглехидрати, които са около 90% от състава й.

Напитка с канела за изгаряне на калории

Желаете ли да опитате една тайна рецепта за отслабване с канела? Не е тайна, разбира се. Става въпрос за бърза, лесна и най-вече приятна на вкус напитка, с която ще ускорите метаболизма си.

Необходими са ви:

  • тенджера
  • 2 чаши вода
  • лъжичка мед
  • лъжичка канела

Изсипете всичко в тенджерата. Кипнете. Прецедете. Полученото количество се изпива на 2 пъти – сутрин и вечер.

Все пак, имайте предвид, че основната заслуга за изгарянето на калории имате самите вие. Без спорт (упражнения) и без здравословно хранене, същевременно следейки количеството калории, които приемате ежедневно няма да има ефект.

Други възможности за употреба на канела в храненето

Пълнозърнеста филийка хляб, намазана с мед, канела и орехи.
В зависимост от количеството мед и орехи, общия брой погълнати калории не би трябвало да надвишава 250-300.

За добър старт на деня със закуска

Кисело мляко с овесени ядки, ленено семе, стафиди, орехи и канела. Може да добавите и пресен плод (банан, киви, ягоди) Максимум 400-500 калории. Засища достатъчно до обяд, а най-вече приемате полезни витамини, минерали и хранителни вещества, от които се нуждае тялото ви.