Най-добрият начин за консервиране на гъби печурки в буркани

Най-добрият начин за консервиране на гъби печурки в бурканиВъв времена на изобилие на пресни гъби, много любители на гъбарството се задължават да се справят със задачата за запазване на този натрупан ресурс за по-късния период на годината. Едно от най-популярните начини за консервиране на гъби е чрез поставяне в буркани. В тази статия ще ви представим подробна и изчерпателна процедура за консервиране на гъби печурки в буркани.

Подготовка на гъбите

Първата стъпка в процеса на консервиране на гъби печурки е правилната подготовка на гъбите. Ето някои важни стъпки, които трябва да следвате:

 • Изберете пресни гъби – За да получите най-добри резултати, изберете пресни, зрели гъби. Избягвайте гъбите с петна или забележима повреда.
 • Измийте гъбите – Преди да започнете процеса на консервиране, внимателно измийте гъбите под течаща вода. Използвайте четка или кърпа, за да отстраните земята и други замърсявания.
 • Изсушете гъбите – След като сте ги измили, поставете гъбите върху чиста кърпа или хартия за да се изсушат напълно. Това ще помогне да се предотврати размекването на гъбите по време на консервирането.

Приготвяне на разтвора за консервиране

След като сте подготвили гъбите, следващата стъпка е приготвянето на разтвора за консервиране. Ето как да го направите:

 • Изберете правилните съставки – За да приготвите разтвора за консервиране, ще ви трябват следните съставки: вода, оцет, сол и подправки по избор (нарязан лук, черен пипер, сусамово масло и др.).
 • Смесете съставките – В голяма тенджера смесете водата, оцета и солта. Загрейте сместа на средна температура, докато солта се разтвори напълно.
 • Добавете подправките – След като солта се разтвори, добавете подправките по избор. Това ще придаде на гъбите допълнителен вкус и аромат.

Поставяне на гъбите в бурканите

След като сте приготвили разтвора за консервиране, следващата стъпка е поставянето на гъбите в бурканите. Ето как да го направите правилно:

 • Подгответе бурканите – Преди да започнете да поставяте гъбите в бурканите, уверете се, че те са напълно чисти и дезинфектирани. Измийте ги с гореща сапунена вода и ги изплакнете добре.
 • Поставете гъбите в бурканите – Внимателно подредете гъбите в бурканите. Оставете достатъчно място между гъбите, за да може разтворът да покрие напълно гъбите.
 • Покрийте гъбите с разтвора – Когато сте поставили гъбите в бурканите, излейте разтвора върху гъбите, докато те са напълно покрити. Оставете около 1 см свободно пространство отгоре на бурканите.

Подготовка на бурканите за консервиране

След като сте поставили гъбите в бурканите, следващата стъпка е подготовката на бурканите за консервиране. Ето някои важни стъпки, които трябва да следвате:

 • Затворете бурканите – След като сте излели разтвора върху гъбите, затворете бурканите здраво с капачките. Уверете се, че са затегнати добре, за да не позволите на въздуха и бактериите да проникнат в бурканите.
 • Подгответе голяма тенджера – Поставете голяма тенджера на котлона и я напълнете с вода. Загрейте водата до точката на врене.
 • Поставете бурканите в тенджерата – Внимателно поставете бурканите в горещата вода в тенджерата. Уверете се, че бурканите са напълно покрити с вода.

Стерилизиране на бурканите

След като сте поставили бурканите в тенджерата с вода, следващата стъпка е стерилизирането на бурканите. Ето как да го направите правилно:

 • Загрейте водата – Загрейте водата в тенджерата до точката на врене и намалете температурата на котлона до средна.
 • Оставете бурканите да се стерилизират – Оставете бурканите в тенджерата с вода за определен период от време. Времето за стерилизиране може да варира в зависимост от размера на бурканите и вида на гъбите, но обикновено е около 10-15 минути.
 • Извадете бурканите – След като времето за стерилизиране изтече, внимателно извадете бурканите от тенджерата с вода. Оставете ги да се охладят напълно преди да ги съхраните.

Съхранение на консервирани гъби

След като сте стерилизирали бурканите и гъбите са се охладили напълно, следващата стъпка е съхранението на консервираните гъби. Ето някои важни стъпки, които трябва да следвате:

 • Проверете бурканите – Преди да съхраните консервираните гъби, проверете дали капачките са затегнати добре. Ако забележите някакви проблеми, като например издути или неплътно затегнати капачки, изхвърлете бурканите.
 • Съхранете на хладно и тъмно място – Поставете бурканите с консервирани гъби на хладно и тъмно място, като например в хладилник или плътно затворен килер.
 • Използвайте в рамките на година – Консервираните гъби могат да се съхраняват до година, но е препоръчително да ги консумирате в рамките на 6-12 месеца, за да се осигури най-добрият вкус и качество.

В заключение, консервирането на гъби печурки в буркани е един от най-популярните начини за запазване на този вкусен ресурс за по-късния период на годината. Следвайки подробната и изчерпателна процедура, описана в тази статия, можете да се насладите на свежи и вкусни гъби през цялата година.