По какво се различава автоматичното задвижване за плъзгащи се врати от автоматиката за люлеещи се порти?

По какво се различава автоматичното задвижване за плъзгащи се врати от автоматиката за люлеещи се порти?

Големите и тежки метални портали често са оборудвани със система за автоматично задвижване. Автоматиката за двата вида врати включва различни механизми и компоненти, приспособени към различните модели на движение на всеки тип врата. И двете системи имат за цел да подобрят удобството, достъпността и в някои случаи сигурността. Нека се задълбочим върху основните разлики между автоматиката плъзгащи се и тази за радиални врати.

Механизъм на движение

Автоматизираните плъзгащи се врати се различават по това, че работят в хоризонтална равнина, движейки се настрани по предварително инсталиран релсов път. Механизмът включва моторизирана система, която задвижва крилата на вратите по протежение на коловоза, позволявайки им да се отварят и затварят плавно.

За разлика от плъзгащия се портал, люлеещите се врати се движат във вертикална равнина, завъртайки се около пантите. Автоматиката за люлеещи се врати обикновено включва моторизирано рамо или хидравлична система, която бута или дърпа крилата, за да може вратата да се отвори или затвори.

Съображения относно пространството

Както автоматиката, така и самите плъзгащи се портали, са практично и рентабилно решение за ограничени по площ проходи, тъй като те не се нуждаят от значително пространство, както е при радиалните врати. Порталите, движещи се странично по релсов път, са идеални за тесни коридори и зони за преминаване на открито.

Люлеещите се порти от друга страна се нуждаят от достатъчно пространство, за да се отварят без препятствия. В зони с ограничено пространство радиалните врати може да не са най-практичният избор, тъй като те изискват свободно пространство както пред, така и зад траекторията на люлеене на крилата.

Инсталиране и конфигуриране

Инсталирането на автоматизирани плъзгащи се врати включва изграждане и настройка на система от релси и осигуряване на правилно подравняване на крилото. Моторизираният механизъм обикновено се помещава дискретно в структурата на портала, допринасяйки за чист и рационализиран външен вид. Инсталацията и координацията на автоматиката трябва да се извърши от професионален екип, каквато е практиката при утвърдени фирми като PanaFence.

При инсталирането на радиални порти се изисква внимателно обмисляне на разположението на пантите, както и инсталирането на моторизирана система, която се координира с въртеливото движение на вратата. Това може да бъде по-сложно от инсталирането на задвижваща система за плъзгащи се врати, особено при преоборудване на съществуващи люлеещи се врати.

Енергийна ефективност

Автоматизираните плъзгащи се врати могат да бъдат проектирани с енергийно ефективни функции, като сензори, които откриват движение и съответно регулират ширината на отваряне. Това помага за минимизиране на енергийните загуби, тъй като вратата остава отворена само за необходимото време.

Макар че портите с радиално движещи се крила могат също да бъдат оборудвани със сензори, те са по-малко ефективни в ограничаване на енергийните загуби поради естеството на тяхното движение. Люлеенето на крилото може да доведе до по-голям въздухообмен, потенциално повлиявайки на температурата в помещенията.

Естетика

Естетиката е друг важен аспект на двата типа задвижване. Автоматиката за плъзгащи се врати обикновено осигурява елегантен и модерен външен вид на портала, допринасяйки за минималистичен естетичен дизайн. Хардуерът обикновено е скрит, предлагайки чист и ненатрапчив външен вид.

Автоматизирането на една люлееща се порта, от друга страна, включва по-видим хардуер, като например моторизирани рамена или хидравлични системи. Това може да повлияе на цялостната естетика на вратата, затова някои клиенти избират да интегрират тези компоненти по-креативно за визуално приятен ефект.