Проектиране на мебели по поръчка – трудна и отговорна задача

Проектиране на мебели по поръчка – трудна и отговорна задача

Задачата проектиране на мебели по индивидуални размери и по поръчка на клиент е изключително сложна и отговорна. С нея трябва да се заемат доказани в своята област специалисти – инженери и мебелни дизайнери. Тяхно задължение е да изготвят проект, който ще бъде съгласуван не само с клиента, но и с технолог. От технолога на фирмата производител зависи дали един свръх амбициозен дизайн може да се реализира или не.

Какво трябва да се вземе предвид при изготвяне на проекта?

Мебелните фирми могат да създадат уникални мебелни продукти и модулни системи за всяко жилищно и офис пространство. Поръчките се изпълняват на няколко етапа, като първият почти винаги включва посещение и оглед на място. Това дава възможност на дизайнера да се запознае с особеностите помещението, подлежащо на обзавеждане.

Всеки проект на корпусна мебел е различен и това е не защото клиентите искат различни и винаги уникални мебели, а защото условията в различните помещения са различни. Така например, когато се изработва кухненско обзавеждане, се отчита местоположението на комуникациите (ел контактни, ВиК връзки, отдушници и т.н.).

При проектиране на модулна система за антре обаче се търсят варианти за оптимално използване на малката площ на въпросната зона. Като цяло проектът се базира преди всичко на функцията на помещението и неговата квадратура. При кухните се следва един подход, при спалните друг, а мебелите за детска стая се проектират по съвсем други критерии.

Решаващо за окончателния вид на проекта си остава желанието/визията на поръчителя. Когато клиентът иска в съответното помещение да има конкретен вид мебелен продукт, той следва да го получи. Мебелното изделие ще бъде модифицирано спрямо възможностите на интериора. Там където е нужно размерът ще бъде коригиран, ще се намали височината, ще се промени посоката на отваряне на гардероби и шкафове.

3D проект – начин да видите готовия вариант на обзавеждането от всеки ъгъл

За да се стигне от скицата до крайния продукт, задължително се минава и през етап 3D проектиране. Триизмерното изображение позволява на клиента да види не само как точно ще изглеждат мебелите от всеки ъгъл, но и как ще се впишат те в наличния интериор.

Когато се прави цялостно обзавеждане, например на кухня, в 3Д проекта се включват плотове, кухненски гръб и всякакви други облицовки. Така клиентът може сам да прецени тяхната цветова и стилова съвместимост. Проектите се преработват по няколко пъти, докато поръчителят даде окончателното си одобрение за начина, по който ще изглежда мебелировката.

Триизмерното представяне на предварителния вариант е лесно разбираемо от хора без техническо образование. Съвременният потребител се ориентира трудно в технически скици. Той иска да има ясна представа как ще изглежда домът му с новите мебели. Какво ще бъде тяхното разположение, в каква цветова схема ще изглеждат най-добре.

На етап проектиране на мебели се обсъждат всички детайли на обзавеждането. Избират се материалите и механизмите, с които мебелите ще бъдат оборудвани. Обсъжда се дълбочината на вътрешните отделения на шкафове и гардероби. След приемане на окончателния вариант, фирмата производител изготвя ценова оферта на база общата стойност на суровини и труд.

Към производствения процес се пристъпва на много по-късен етап. Проектът е ключов момент, който може да даде тласък или да провали една сделка.