Усъвършенствайте вкуса на вашите спагети с невероятен домашно консервиран сос!

Усъвършенствайте вкуса на вашите спагети с невероятен домашно консервиран сос!Консервирането на сос за спагети е един от най-популярните начини за запазване на пресните домати през цялата година. Тази техника не само ни дава възможност да се насладим на вкусния и ароматен сос през зимата, но също така позволява да използваме сезонните домати, когато те са най-вкусни и достъпни.

В тази статия ще ви представим подробна и изчерпателна инструкция за консервиране на сос за спагети, която можете да следвате в домашни условия. Ще ви покажем как да подготвите доматите, как да ги сготвите и как да ги консервирате, за да получите вкусен и качествен сос за спагети.

Подготовка на доматите

Първата стъпка в процеса на консервиране на сос за спагети е подготовката на доматите. За тази цел ви трябват пресни и зрели домати, които са най-вкусни през лятото и началото на есента. Вземете около 5 килограма домати за да получите достатъчно количество сос.

За да подготвите доматите, започнете с тяхното измиване под течаща вода. Отстранете стъблото и замърсените части на доматите. След това ги нарежете на половинки и отстранете семките и гелатинозната част. За по-лесно отстраняване на семките можете да ги изстискате с ръце или да използвате лъжица.

Приготвяне на соса

След като сте подготвили доматите, е време да приготвите соса. За това ви трябват следните съставки:

 • 2 глави лук, нарязани на ситно
 • 4 скилидки чесън, нарязани на ситно
 • 2 супени лъжици зехтин
 • 2 супени лъжици захар
 • 2 супени лъжици сол
 • 2 супени лъжици оцет
 • 1 супена лъжица черен пипер
 • 1 супена лъжица сушен босилек
 • 1 супена лъжица сушен риган
 • 1 супена лъжица сушен магданоз
 • 1 супена лъжица сушен чубрица
 • 1 супена лъжица сушен мащерка

Загрейте зехтина в голяма тенджера на средна висока температура. Добавете нарязания лук и чесън и ги задушете до златисто. След това добавете подготвените домати и ги задушете за около 10 минути, докато се размекнат.

След като доматите са задушени, добавете захарта, солта, оцета и подправките. Разбъркайте добре и оставете соса да ври на ниска температура около 2 часа, докато се сгъсти и ароматизира.

Консервиране на соса

След като сосът е готов, е време да го консервирате. За тази цел ви трябват стерилизирани стъклени буркани с капачки, които можете да намерите в специализирани магазини или онлайн.

Запълнете стерилизираните буркани с горещия сос, като оставите около 1 сантиметър свободно пространство отгоре. Затворете бурканите здраво с капачките и поставете ги в голяма тенджера с вода. Загрейте водата до кипене и оставете бурканите да се консервират в течение на 30 минути.

След 30-минутното консервиране, извадете бурканите от водата и оставете ги да се охладят напълно. Проверете дали капачките са здраво затворени и дали има някакви протечки. Ако всичко е в ред, можете да съхранявате консервирания сос на хладно и тъмно място до 1 година.

Използване на консервирания сос

Консервираният сос за спагети е идеален за бързо и лесно приготвяне на вкусна и питателна вечеря. Просто отворете буркана и изсипете соса в тенджера. Загрейте го на средна висока температура и го разбъркайте добре. Добавете сварените спагети и ги разбъркайте, за да се покрият равномерно със соса.

След като спагетите са готови, сервирайте ги с пармезан или друг любим сирене и насладете се на вкусния и ароматен сос за спагети, който сте консервирали сами.

В заключение, консервирането на сос за спагети е отличен начин да запазите вкуса и аромата на прясните домати през цялата година. Следвайки нашата подробна инструкция, можете да създадете вкусен и качествен сос за спагети, който ще ви донесе удоволствие през зимата и всяко друго време на годината. Насладете се на готвенето и вкусната храна!