Грип – значение и симптоми на вирусните инфекции

Грип - Значение и симптоми на вирусните инфекцииЗаразна респираторна инфекция, грипа не е сериозна заплаха за здравето на повечето хора. Въпреки това, за възрастните хора или такива, които имат хронични здравни проблеми, грипа може да доведе до сериозни усложнения като пневмония.

Симптомите на грип обикновено се развиват внезапно, около три дни след като сте били изложени на вируса. Те включват повишена температура, студени тръпки, кашлица, болки в гърлото, хрема, болезненост и болки в гърба, ръцете и краката. Въпреки че са подобни на симптомите причинени от вируса на настинка, грипните симптоми са склонни да бъдат по-тежки и да продължат дълго. Коремни спазми, повръщане или диария често наричани стомашен грип не съпътстват обикновения грип.

Грипа е силно заразен и, ако се появи във вашето семейство или обкръжение, там на практика няма начин да се избегне излагането на вируса. Почивка в леглото, леки облекчители на болка и много течности са най-доброто лечение. (Внимание: Ако не е посъветвано от лекар, дете или тийнейджър с грипоподобно заболяване, не трябва да приема аспирин. Използването му при наличието на инфекция от грип е свързано с повишен риск от Рай синдром. Вместо това използвайте друг лек болко облекчител, който не съдържа аспирин.) Антибиотиците не са ефективни срещу грипни вируси.

Ваксините срещу грип, не винаги са ефективни в превенцията на заболяването, те намаляват тежестта на симптомите и предпазват от усложнения, които биха могли да се развият. Ваксините са силно се препоръчителни за лица на възраст 65 години и по-възрастните и тези, които страдат от такива хронични здравни проблеми, като сърдечно заболяване, респираторни проблеми, бъбречни болести, диабет анемия или всяко заболяване, което отслабва имунната система на организма.

За бебета, деца и млади хора до 18 години, които са били подложени на дългосрочно лечение с аспирин трябва да се приложи пторивогрипна ваксина. Лицата, алергични към яйца или които имат много висока температура, обаче трябва да избегнат или отложат получаването противогрипна ваксина.

Защото противогрипната ваксина е ефективна само за една година, а вирусите се различават от година на година, е необходимо да получите противогрипна ваксина всяка година. Обикновено грипния сезон обикновено започва през ноември и продължава до около средата на април. Ако имате намерение да получите пторивогрипна ваксина направете това по-рано, тъй като тя отнема около две седмици, за да развие пълния имунитет. Въпреки това, дори ваксинирани през януари може да бъдете защитени до края на грипния сезон.