Историята на парфюмите в Египет и Древна Гърция

Историята на парфюмите в Египет и Древна ГърцияПарфюмите са извървели дълъг път от създаването си, в древен Египет, до наши дни. Докато повечето съвременни аромати са произведени от синтетични материали, оригиналните аромати били комбинация от растителни или животински продукти и масла. Днес археолозите продължават да намират доказателства за парфюми, използвани в древността, често под формата на сложни съдове за парфюми.

От къде са дошли парфюмите?

Съществуването на парфюмите може да бъде проследено в много древни цивилизации и най – вече в древен Египет. Египтяните свързвали парфюмите с боговете: Ароматите в древен Египет са смятани за потта на бога на слънцето Ра. Като се има предвид влиянието на древен Египет над древните римски и гръцки цивилизации, използването на аромати се разпространило в целия древен свят.

Други древни култури, като например древните иранци и древните китайци, също ценели ароматите, въпреки че китайците използвали ароматите във формата на тамян вместо парфюми.

Древните парфюми се отличавали от съвременните маркови парфюми. В древна Африка, различни ароматни масла са били използвани като защита от слънцето, както и заради техния аромат. В Месопотамия и Вавилон в състава на парфюмите са включвани кедър, смирна, тамян и кипарис. Етеричните масла са били използвани като „носители“ или течности за поемане на силни аромати.

В наши дни се използва алкохола като “носител“. Повечето от веществата, които са източник на аромати били на растителна основа, като се започне от цветя и се стигне до смолите. Древните също били привлечени от ароматите.

В древен Египет, чистотата била високо ценена. Египтяните се къпели всеки ден и дори след всяко хранене. Парфюмите били мерило за чистота. Древните гърци “носели“ парфюми, за да измолят благосклонността на боговете. Гърците открили ароматерапията, като смятали, че някои аромати подобряват здравето и жизнеността.

Тъй като парфюмът бил ценно и скъпо вещество той бил обикновено използвано от благородниците и по – заможните. Кралските особи и духовниците били най-склонни да използват ароматните масла, тенденция, която продължила през целия древен Египет, Рим, Гърция .

В древна Гърция на твърде бедните за да си позволят парфюм, рисували флаконче парфюм върху ковчега, за да измолят благосклонността на боговете. Възходът на християнството дава своето отражение и върху парфюмерията. Парфюмите започнали да се използват не само в ритуалите, но и в ежедневието. Използвали са мускус, роза и кехлибар.

Арабите също дали своя принос за развитието на парфюмерията. Те разработили много техники, включително дестилация, изпаряване и филтруване, което позволявало събирането на аромата на растения в пара, която впоследствие се събирала под формата на вода или масло.