Етеричните масла

Етеричните маслаКачествени етерични масла се отличават с характерния за растението, от което са извлечени ясен и недразнещ аромат. За доброто им съхранение се ползват стъклени опаковки, добре затворени на тъмно и хладно място, без пряк достъп на слънчева светлина.

Използване на ароматичните и терапевтични качества на етеричните масла са изключително разнообразни – за парфюмерия, за ароматизиране на помещения и особено за добавка към гореща вана, което спомага за насладата от почивката след тежък ден.

В медицината, етеричните масла се ползват само по лекарско предписание. Преди външна употреба е задължително да се направи тест за алергии към маслото, като се тества малък участък от вътрешната страна на китката. При избор на етерично масло се иска да ви допадне по мирис. Всеки аромат има пирамидална структура: връхна нотка, сърдечна нотка и базова (основна) нотка, която съдържа най-силните ароматни компоненти. Има значение и как се възприема ароматът – като успокояващ или стимулиращ.

Използването на етеричните масла като продължителност е различно и зависи от процедурите, за които се употребява.  Ароматерапевтичен масаж може да се извършва ежедневно. Нежелателно е използването на един вид етерично масло повече от 3 седмици без прекъсване. Препоръчва се избягване употребата на големи количества. Средните дози указват влияние на функционалното състояние, а по-ниските имат ефект по отношение на емоционалното състояние.