Мързеливото око при възрастните

Мързеливото око при възрастнитеКоригирането на състоянието „мързеливо око” при възрастните се счита за невъзможно, но учени твърдят, че са успели да постигнат това, поне частично и временно, чрез насочване на магнитни импулси към мозъка.

Пациентите с мързеливо око (офталмолозите го наричат amblyopia) имат слабо зрение, тъй като едното око е по-слабо от другото. В детска възраст състоянието се коригира като се носи превръзка върху силното око, с цел слабото да укрепне. При възрастните обаче състоянието се счита за нелечимо. Повечето пациенти с мързеливо око са възрастни.

Вече се знае, че загубата на зрение се дължи на нарушени процеси в кортекса. Лечението обикновено е насочено към проблема в окото а не в кортекса.

Учените са предприели разработката на новия метод до някъде под влияние на нови открития, според които в мозъка на възрастните е възможно да бъдат направени промени, което до скоро се смяташе за невъзможно.

Кортексът е жизнено-важна част на мозъка, свързана, наред с много други функции и със зрението. Изследвания на други учени са доказали, че магнитната стимулация, при която се прилага бърз поток от магнитни импулси към мозъка (чрез бобина, поставена на скалпа и държана с ръка) води до подобрение на пациенти с инсулт.

Методът се тества и за пациенти с депресия.

При изпробване на метода върху девет възрастни пациент с мързеливо око, 15 минутна магнитна стимулация подобрила временно чувствителността на слабото око. При зрителните тестове пациентите били в състояние да виждат по-фини детайли в сравнение с преди процедурата. Зрението в слабото око се подобрило за най-малко 20 минути след магнитната стимулация.

Една от целите на екипа била да се установи дали амблиопията може да се лекува при възрастните, тъй като техният мозък няма същите способности за промяна както мозъка на децата.

Има два начина да се разработи откритието. Едно от нещата които учените смятат да изпробват е множество „атаки” с магнитна стимулация, тъй като при експеримента е била приложена само единична доза. По всичко изглежда, че повторни дози такава стимулация имат ефект и при депресия.

Друга възможност е да се използва магнитното стимулиране за „зареждане” на мозъка за рехабилитационна програма, където от пациентите се иска да изпълняват серия от зрителни задачи. Последни изследвания сочат, че такива тренировъчни програми могат да подобрят зрението при пациентите с мързеливо око.

Разработва се и паралелен проект – тренировъчен режим със стимули и за двете очи, като за слабото око се използват стимули с по-голям контраст. Учените се надяват, че многократното третиране ще доведе до подобрение при тези пациенти.

Това откритие, заедно с няколко други, навежда на мисълта, че мозъкът на възрастните има по-големи способности за промяна, отколкото се смяташе до сега.

Състоянието мързеливо око се дължи на това, че в ранна възраст не се е развила нормалната връзка между окото и кортекса. Смята се, че ако тази връзка не се оформи до 10 годишна възраст след това вече е прекалено късно.

Това ново изследване предполага обратното. Резултатите не са окончателни, но очевидно откритието може да доведе до разработването на нов метод на лечение с по-трайни резултати – например като се стимулира определена част от мозъка при пациентите с мързеливо око.