Предотвратяване на хипогликемията

Предотвратяване на хипогликемиятаПри съставянето на програма за грижа на диабет в дългосрочен план е необходимо да поддържаме нивото на кръвната захар в нормални граници и контролираме рисковите фактори и хипогликемията.

Когато променяте графика си на хранене, нивата на натоварване с физическа дейност, както и медикаментите които приемате, трябва да засилите и контрола на кръвната захар и да бъдете готови да коригирате приеманата доза инсулин или други медикаменти оказващи влияние върху кръвната захар.

Не забравяйте да обсъдите тези промени с вашия личен лекар. Ако имате диабет тип 1 след интензивно лечение, проверявайте равнището на глюкозата периодично преди сън. Експертите препоръчват също така хората с диабет тип 1 да проверяват захарта в кръвта си преди шофиране на автомобил или извършване на други потенциално опасни дейности.

Ниското ниво на кръвната захар обикновено се проявява само с промяна в навиците за хранене, като липса на храна. Но ако пиете и имате нередовни навици на хранене или заболяване на черния дроб или бъбреците, вие сте под особен риск.