Топ 15 храни, богати на калий – таблица

Топ 15 храни, богати на калий - таблицаКалият е важен минерал, който изпълнява множество функции в организма ни. Правилният прием на храни, богати на калий, е от съществено значение за нашето здраве. Калият помага за регулирането на кръвното налягане, което е важно за предотвратяване на хипертония и сърдечно-съдови заболявания. Той също така поддържа нервната функция, контролира сърдечния ритъм и помага за избягване на мускулни съкращения и спазми. Калият също така е от значение за здравето на костите, укрепването на имунната система и поддържането на оптималното функциониране на клетките.

Затова е от съществено значение да осигурим достатъчно количество калий в нашия хранителен режим. Източниците на калий включват разнообразни храни от растителен и животински произход. Важно е да знаем, кои храни са богати на този минерал, за да ги включим в своето ежедневно хранене.

Таблица с храни, богати на калий

Храна Количество калий (на 100 г)
Сушени кайсии 1162 мг
Спанак 558 мг
Авокадо 485 мг
Боб 433 мг
Картофи 429 мг
Леща 369 мг
Банани 358 мг
Сладък картоф 337 мг
Моркови 320 мг
Броколи 316 мг
Киви 312 мг
Пъпеши 299 мг
Царевица 270 мг
Кайсии 259 мг
Грозде 191 мг
Портокали 181 мг
Манго 168 мг
Сливи 157 мг
Малини 151 мг
Лимони 138 мг
Круши 116 мг
Диня 112 мг
Ананас 109 мг
Ябълки 107 мг

Тази таблица представя някои от най-богатите източници на калий, като те могат да бъдат включени във вашето хранене, за да осигурите достатъчно количество от този важен минерал. Забележете, че количеството калий може да варира в зависимост от различните сортове и начини на приготвяне.
таблица с храни богати на калий

Банани

Бананите са известни с високото си съдържание на калий. Един среден по размер банан (около 118 г) предоставя около 400 mg калий. Калият в бананите помага за регулиране на кръвното налягане, поддържане на баланса на течностите и функционирането на нервната система.

Те също така са богати на витамини и фибри, които са полезни за храносмилането и поддържането на здравето на червата.

Картофи

Картофите са зеленчуци, богати на въглехидрати, които също са източник на калий. Средно голяма картоф (около 173 г) съдържа около 900 mg калий.

Картофите се отличават с високото си хранително съдържание и се считат за една от основните храни в много кухни по света. Те предоставят енергия и важни хранителни вещества като витамини, фибри и антиоксиданти.

Авокадо

авокадо богато на калий

Авокадото е плод, богат на мазнини, фибри и калий. Една средно голямо авокадо (около 201 г) предоставя около 975 mg калий. Калият в авокадото е важен за поддържането на електролитния баланс, функционирането на мускулите и нервната система.

Освен това, авокадото съдържа полезни мастни киселини, които помагат за здравето на сърцето и стимулират абсорбцията на други хранителни вещества.

Спанак

Спанакът е зеленчук, известен с високото си съдържание на калий. Една чаша сготвен спанак (около 180 г) съдържа около 840 mg калий.

Калият в спанака подпомага регулирането на кръвното налягане, укрепването на костите и поддържането на здравето на сърцето. Спанакът също така е богат на витамини и минерали, които подобряват имунната функция и поддържат здравето на кожата.

Сладък картоф

Сладкият картоф е още един източник на калий. Средно голям сладък картоф (около 130 г) предоставя около 540 mg калий.

Калият в сладкия картоф помага за поддържането на електролитния баланс и нормалното функциониране на нервната система. Той също така се отличава с високото си съдържание на фибри, витамини и антиоксиданти.

Леща

леща богата на калий

Лещата е богата на калий и е една от най-старите отглеждани храни в света. Средна порция варена леща (около 198 г) съдържа около 731 mg калий.

Лещата е богата на протеини, фибри и минерали, като желязо и магнезий. Тя е идеална храна за вегетарианци и вегани, тъй като предоставя необходимите хранителни вещества, включително калий.

Ядки

Ядките, като бадеми, фъстъци и орехи, също са източник на калий. Конкретните нива на калий варират в зависимост от вида ядка. Например, средна чаша нарязани бадеми (около 92 г) предоставя около 740 mg калий. Ядките са богати на полезни мастни киселини, протеини и фибри, които са важни за здравето на сърцето и общото благосъстояние.

Сушени кайсии

Сушените кайсии също са богати на калий. Средна порция сушени кайсии (около 130 г) предоставя около 1500 mg калий. Калият в сушените кайсии подпомага нормалното функциониране на сърцето и регулирането на кръвното налягане.

Те също така са богати на витамини и антиоксиданти, които подпомагат имунната функция и общото здравословно състояние.

Диня

Динята е освежаващ плод, който също съдържа калий. Средна порция диня (около 280 г) предоставя около 640 mg калий.

Калият в динята подпомага нормалното функциониране на мускулите и нервната система. Динята също така е богата на витамини, особено витамин C и A, които имат антиоксидантни свойства.

Лимони

лимони богати на калий

Лимоните, въпреки своята киселинност, също са източник на калий. Един среден лимон (около 58 г) предоставя около 80 mg калий.

Калият в лимоните подпомага регулирането на киселинно-основния баланс в организма и поддържането на електролитния баланс. Лимоните също така са богати на витамин C и имат антиоксидантни свойства.

Броколи

Броколито е зеленчук, богат на калий. Средна порция броколи (около 156 г) предоставя около 460 mg калий.

Калият в броколито помага за регулирането на кръвното налягане и здравето на сърцето. Той също така е богат на витамини и минерали, като витамин C, фолиева киселина и фибри, които подобряват имунната функция и храносмилането.

Ябълки

Ябълките също са добър източник на калий. Средно голяма ябълка (около 223 г) предоставя около 280 mg калий. Калият в ябълките помага за поддържането на електролитния баланс и нормалното функциониране на мускулите и нервната система.

Ябълките също така са богати на фибри и антиоксиданти, които подобряват храносмилането и имунната функция.

Грозде

Гроздето е плод, известен с високото си съдържание на калий. Средна порция грозде (около 151 г) предоставя около 240 mg калий.

Калият в гроздето помага за регулирането на кръвното налягане и поддържането на здравето на сърцето. Гроздето също така съдържа витамини, като витамин C и K, и полифеноли, които имат антиоксидантни свойства.

Царевица

царвеица богата на калий

Царевицата е зърнена култура, която предлага и калий. Средна порция царевица (около 145 г) предоставя около 360 mg калий.

Калият в царевицата помага за поддържането на електролитния баланс и регулирането на кръвното налягане. Царевицата е богата на фибри, витамини и минерали, които са полезни за храносмилането и общото благосъстояние.

Боб

Бобът е зеленчук, богат на калий. Средна порция готвен боб (около 170 г) предоставя около 900 mg калий. Калият в боба помага за регулирането на кръвното налягане и функционирането на сърцето.

Бобът също така е източник на фибри, протеини и минерали, които подобряват храносмилането и осигуряват необходимата енергия за организма.

В заключение, калият е важен минерал, който играе ключова роля за поддържането на здравето на сърцето, нервната система и общото благосъстояние на организма. Избирането на храни, богати на калий, е от съществено значение за осигуряване на необходимото количество от този минерал.

Включването на банани, картофи, авокадо, спанак, леща, ядки и други храни в хранителния режим може да помогне за оптималното функциониране на организма. За да се осигури балансирано хранене, препоръчва се включването на разнообразни източници на калий.