Как да изберем предусилвател на микрофон?

Как да изберем предусилвател на микрофон?

Това е компонентът, който приема входящия аудио сигнал и го усилва до желаното ниво. Това е необходимо, тъй като микрофоните като цяло образуват изключително слаб сигнал, който просто „не достига“ работното ниво на крайното устройство. Предварителният усилвател подготвя сигнала от микрофон за обработка или възпроизвеждане, като го усилва до линейно ниво.

Избор на микрофонен предусилвател

И така, на какво трябва да обърнете приоритетно внимание, когато избирате микрофонен предусилвател? Основният критерий, от който е необходимо да се надгражда, е, разбира се, звукът. Има обаче и други фактори, които може да са важни.

  • Брой входове

Просто е: повече канали означава, че повече микрофони могат да бъдат включени едновременно.

  • Нискочестотен филтър

Възможно ли е да се използват микрофонни предусилватели, оборудвани със специални филтри, които намаляват честоти под 20-200 Hz? Нискочестотните смущения в този случай ще бъдат елиминирани.

  • Предусилвател с фантомно захранване

Повечето устройства от въпросния тип обикновено имат фантомно захранване, но няма да е излишно да проверите това на практика. Този тип захранване е най-оптималното за работата на кондензаторни микрофони.

  • Интегриран ограничител

Има редица случаи, в които микрофонен предусилвател с вграден ограничител ще работи. Например, ако сигналът от предусилвателя се изпраща към входа на аудио картата. Така ще се отървете от нежеланите претоварвания. Но трябва да бъдете осведомени, че в повечето от тези ситуации ненужно надплащате за интегрирането на тези устройства.

  • Индикатор за ниво

Въпреки че това е допълнителен компонент на предусилвателя, препоръчително е да го изпробвате на практика и със сигурност ще видите полезността на това устройство.

  • Фазов превключвател

Ако има нужда от запис от много микрофони, тогава фазовият превключвател определено ще ви бъде полезен.

  • Микрофонен предусилвател с еквалайзер

Еквалайзерът все по-често се среща в съвременните модели. Опцията не може да се класифицира като необходимост. Изпробвайте го и решете дали тази функция е подходяща за вас.