Книгата „Шифърът на Леонардо“ – аромат на мастило от ренесанса

Книгата „Шифърът на Леонардо“ – аромат на мастило от ренесансаПревърнал се в книга световен бестселър, романът на американския писател Дан Браун, е смесица от няколко жанра- трилър, детективски, криминален и религиозен. Леонардо да Винчи е бил освен скулптор, музикант, архитект, инженер, но и една от най-загадъчните фигури в изкуството.

Светът, в който ни пренасят книги като “Шестото клеймо”, “Шифърът на Леонардо” и “Изгубеният символ”, е изпълнен с мистерии и загадки. Писането от ляво на дясно, кодовете и шифрите са заложени в документите и посланията, преплетени и разкодирани в трилогията на Дан Браун.

Историята в “Шифърът на Леонардо” за конспирациите на католическата църква, живота на Иисус и отношенията му с Мария Mагдалена, ни карат да прочетем книгата на един дъх. Полъхът на ренесанса , тайните пазени зад високите стени на Лувъра подсказват за „истинската” преекспонирана история за Иисус.

Специфичния аромат на прясно отпечатано мастило върху книга, изпълнена с тайнствени мистерии и разкрития ни отвежда към света на знанието и прозрението, както и несравнимото чувство на удовлетворение след прочит. Това е една от малкото книги, породили у читателя редица въпроси и мисли свързани с тълкуването, достоверността и силата на тайната, дълбоко пазена векове наред.