Кралицата сред ароматите – розата

Кралицата сред ароматите – розатаПарфюмите с аромат на роза са много и отговарят дори на най- взискателните клиенти по отношение на изтънченост и класа. Възможностите за използването на розата в композиции е близко до… безкрайност? Да се опише ролята на „кралицата на цветята“ в съвременната парфюмерия е практически невъзможно, но да се представят основните тенденции е напълно реално.

Класическите алдехидно-цветни аромати е невъзможно да се представят без розата, която расте в сърцето на такива аромати подобно на съкровище. Подсладена с медени нотки, розата в такива парфюми се съединява с алдехидите. Chanel No.5 е типичният алдехидно-цветен аромат, а в Chanel No.22 розата се разпознава в обкръжението на лилии, жасмин и ароматна смола. Този аромат подхожда на любителките на класиката, жени с безупречен стил и маниер.

Парфюмеристът София Гройсман показва разата в цялото й великолепие. От Yves Saint Laurent Paris до Lancome Tresor, нейните рози увиват дамите с лек, уютен шлейф, ласкаят кожата и придават на образа особена женственост. Тези парфюми са най-точният начин да изразите най-топлите си и нежни чувства към жената.

„Ненаситната“ роза не е ново изобретение. Съвсем не малко е използването на розата в „ароматите за лакомници“, в момента и изцяло. Така Jean-Charles Brosseau Ombre Rose подрежда розата в следата на букет от ирис и момина сълза, обграден от топлотата на ванилия и сандалово дърво. В Rochas Tocade розата звучи мелодично, заобиколена от ванилия и амбра. Keiko Mecheri в аромата Gourmandises предлага да се оцени вкуса на рахат-лукум примесен с розова вода и захар. Любителките на лакомите аромати, обезателно ще оценят подобен подарък.

Съблазняваща или непорочна, земна или извисена – розата крие в себе си много образи. Силата и жестокостта на нейните бодли контрастира с великолепието на цветовете й.

Може би никъде другаде мистерията и елегантността на розата не се проявява така пълно, както в острите композиции. Създателите им поставят розата в центъра, за да създадат хармония между цитрусовото начало и мъховата основа на уханието. Agent Provocateur Eau de Parfum е пример за такова използване на розата. Подобен подарък ще бъде оценен от чувствена, емоционална и загадъчна жена.

Розата често става основа на парфюма, като му дарява красиви нотки и название.
Комбинацията от различни оттенъци на розата – това е ароматът VV Rose. Зелените нотки на ябълка и искрящите нюанси бергамонт и грейпфрут създават усещане за свежест. В сърцето на аромата се откриват съблазнителните оттенъци на роза, божур и малина. А топлите нотки на мускус и бакла от Тонго очароват, пренасят в света на чувствеността и рамонтиката.

Нейно Величество розата е подсказала названието и на Sa Majeste La Rose (Serge Lutens), изпълнявайки своето дивно соло в безкрайно женствения и нежен аромат. Съставен от нотки розови семена, събрани от различни краища на земното кълбо Red Roses от Jo Malone е необикновено чист и разкошен аромат. В сърцето му са поставени натрошени листа от теменужка, нюанси на лимон и мента, които напомнят за многообразието на букет от свежи цветя. Отличен подарък за ценителки на парфюмите, в колекциите на които има само най-доброто.