Козметични свойства на аргановото масло

Козметични свойства на аргановото маслоАргановото масло се произвежда от плодовете на дървото Арган. То е ценно, заради съдържащите се в него ценни вещества, но и също така, заради своя превъзходен вкус. От векове то бива използвано, както в кулинарията, така и в редица разкрасителни процедури, които жените от мароканския край и Индия са правили. Освен това е и съставка в много лекарстваВисоката му цена се дължи не само на ограниченото му производство, но и на невъзможността бързо да се отгледат нови арганови дървета, тъй като те растат изключително бавно и са нужни години, за да започнат да дават плод.

В своя състав, маслото е богато на изключително важни мастни киселини за човешкото тяло, като например линоленовата киселина, която е предшественик на витамин Е. Тя овлажнява кожата, много силен антиоксидант е и се бори със стареенето. Дългите емпирични наблюдения, ползотворните ефекти и реструктуиращите способности на маслото са потвърдени и доказани научно.

Мастните киселини в аргановото масло спомагат да се коригират неизбежните недостатъци на годините върху кожата, които са следствие на дехидратацията. То възстановява и защитава кожата, като никой друг козметичен продукт по света. Голям процент от маслото – цели 80% са ненаситени мастни киселини и омега-6 мастни киселини, полезни за сърцето и съдовете.

Заради антиоксидантите в своя състав, маслото свързва свободните радикали в кожата и така забавя нейното стареене. Вече много производители започнаха да влагат в своите козметични продукти масло от арган, но си остава най-ефикасно неговото използване в чиста форма. Продава се в много козметични магазини в Интернет, като повечето са внос от Мароко – страната на аргановото масло.

И макар и да пътува повече от десет дни, определено си заслужава чакането. Получавате повече от невероятна кожа, а и коса, тъй като маслото прави косъма здрав, еластичен и гладък. Също така много ефикасно срещу кожни раздразнения, укрепва корените на косата, заздравява раничките. На плажа вместо плажно масло се мажете с арганово масло.

Аргановото масло:

  • намалява ефекта от раздразнената кожа, успокоява акне и чувствителна кожа и способства за липсата на белези
  • редуцира прекомерната сухота на косата и подобрява гъвкавостта на косъма и кожата на скалпа, като поддържа косата жива и дълга без накъсване и цъфтене
  • помага за заздравяване на ноктите и ги предпазва от нацепване.