Топ 15 здравословни храни, богати на фибри – таблица

Топ 15 здравословни храни, богати на фибри – таблицаФибрите са важна група хранителни вещества, които играят ключова роля за здравето на нашия организъм. Те са част от веществата, които не могат да бъдат разградени от храносмилателните ни ензими и не се абсорбират в кръвоносната система. Вместо това, фибрите преминават през нашата храносмилателна система непроменени, но имат множество ползи за нас. Популярността на храните, богати на фибри, се увеличава, тъй като все повече хора осъзнават важността на консумацията им за поддържане на здравословна хранителна диета.

Източници на фибри

Фибрите се намират в различни храни, особено в плодове, зеленчуци, целулозни храни, ядки и семена. Включването на богати на фибри храни в нашата дневна диета е от съществено значение за подобряване на функцията на храносмилателната система и поддържане на оптимално здраве.

Таблица с богати на фибри храни

Храна Количество фибри (на 100 г)
Чия семена 34.4 г
Ленени семена 27.3 г
Трици 27.0 г
Боб 16.3 г
Нар 15.6 г
Авокадо 14.7 г
Ябълки 2.4 г
Круши 3.1 г
Праскови 1.6 г
Банани 2.6 г
Малини 6.5 г
Боровинки 2.4 г
Грозде 0.9 г
Моркови 2.8 г
Краставици 0.5 г
Зелена салата 1.0 г
Кайсии 2.0 г
Киви 3.0 г
Камут 5.5 г
Портокали 2.4 г
Праскови 2.0 г
Ягоди 2.0 г
Шипки 6.4 г
Сливи 1.4 г
Яйца 0.6 г
Овесени ядки 10.6 г
Киноа 7.0 г
Леща 7.9 г
Броколи 2.6 г
Спанак 2.2 г
Царевица 7.3 г
Целина 1.6 г

Таблица с храни богати на фибри
Сега ще разгледаме 15 от най-популярните и най-богати на фибри храни:

Авокадо

авокадо храна богата на фибри

Авокадото е изключително полезна храна, богата на фибри. Само 100 грама авокадо съдържат около 6,7 грама фибри. Фибрите играят важна роля за поддържането на здравето на червата и подобряване на храносмилателните процеси.

Освен това, авокадото е източник на мононенаситени мазнини, които са полезни за сърцето и подпомагат намаляването на нивата на вредния LDL холестерол в кръвта. Включването на авокадо в хранителния режим може да подпомогне нормализирането на кръвното налягане и предпазването от различни сърдечно-съдови заболявания.

Черен боб

Черният боб е източник на високо съдържание на фибри – 8,7 грама на 100 грама. Тази храна е отличен избор за хора, които търсят здравословна и хранително балансирана диета. Фибрите, съдържащи се в черния боб, помагат за регулиране на храносмилателните процеси и стимулиране на перисталтиката на червата.

Освен това, черният боб е източник на растителни протеини, като предоставя важни аминокиселини за поддържането на здравето на мускулите и тъканите. Включването на черния боб в диетата е полезно за поддържане на оптималното тегло, регулиране на нивата на холестерола и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Броколи

Броколите са ниско-калорична зеленчукова храна, богата на фибри – 2,6 грама на 100 грама. Те са изключително полезни за здравето на червата, тъй като фибрите в броколите подпомагат подобряването на храносмилателните процеси и регулирането на функцията на червата.

Освен това, броколите са богати на витамин C и антиоксиданти, които подкрепят имунната система и предпазват клетките от увреждане от свободните радикали. Включването на броколите в хранителния режим може да помогне за предотвратяването на различни заболявания, включително ракови заболявания и сърдечно-съдови проблеми.

Леща

Лещата е храна, съдържаща значително количество фибри – 7,9 грама на 100 грама. Фибрите в лещата играят важна роля за поддържането на здравето на червата и регулирането на храносмилателните процеси. Освен това, лещата е източник на растителни протеини, което я прави отличен избор за хора, които се стремят към вегетарианска или веганска диета.

Включването на лещата в хранителния режим може да помогне за нормализиране на нивата на кръвната захар и холестерола, поддържане на здравето на сърцето и предпазване от диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Агнешко месо

Въпреки че агнешкото месо не е директен източник на фибри, то все пак може да бъде включено в здравословната хранителна диета. Агнешкото месо е източник на висококачествени протеини, което е от съществено значение за поддържането на здравето на мускулите и тъканите.

Правилното съчетаване на агнешкото месо с богати на фибри храни, като зеленчуци и целулозни храни, може да осигури балансиран прием на фибри и протеини.

Чия

чия храна богата на фибри

Семената от чия са изключително богати на фибри, съдържайки около 34,4 грама на 100 грама. Фибрите в чията подпомагат подобряването на храносмилателните процеси и регулирането на хранителния транзит през червата.

Освен това, чията е източник на омега-3 мастни киселини, които са полезни за здравето на сърцето и мозъка. Включването на чия семена в хранителния режим може да помогне за поддържане на нормално ниво на кръвната захар, насърчаване на чувството за ситост и подпомагане на отслабването.

Ябълки

Ябълките са едни от най-популярните плодове и също така са богати на фибри. Една средна ябълка съдържа около 2,4 грама фибри. Фибрите в ябълките подпомагат нормализирането на храносмилателните процеси и подобряването на червата.

Те също така допринасят за запълването на стомаха и контролирането на апетита, което може да бъде полезно при контролиране на теглото. Консумацията на ябълки се свързва и с намален риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет и различни видове рак.

Кайсии

Кайсиите са плодове с високо съдържание на фибри – около 2 грама на 100 грама. Фибрите в кайсиите са полезни за подобряване на храносмилателните процеси и регулиране на червата.

Кайсиите са също така източник на бета-каротин, който се превръща във витамин A в организма и е важен за здравето на очите и кожата. Консумацията на кайсии може да помогне за поддържането на здрава кожа и подобряването на зрението.

Царевица

Царевицата е храна, която е известна със своето високо съдържание на фибри. На 100 грама царевица има около 7.3 грама фибри. Фибрите в царевицата са предимно неразтворими, което означава, че те не се разтварят във вода и добавят обем на храносмилателната маса в червата.

Полезните свойства на царевицата като храна, богата на фибри, включват подпомагане на храносмилането и поддържане на здравословната функция на червата. Фибрите от царевицата помагат да се предотврати запек и поддържат редовното храносмилане. Те също така могат да подпомогнат контрола на теглото, тъй като ни държат сити.

Царевицата съдържа и други полезни хранителни вещества, като витамини, минерали и антиоксиданти. Тя е източник на витамин С, витамин А, фолиева киселина и каротеноиди. Минералите като калий, магнезий и фосфор също се срещат в царевицата. Тези хранителни вещества играят важна роля в поддържането на здравето на кожата, имунната функция и нервната система.

Овесени ядки

овесени ядки храна богата на фибри

Овесените ядки са изключително богати на фибри, съдържащи около 10 грама на 100 грама. Те са една от най-популярните и полезни храни, когато става въпрос за фибри. Фибрите в овесените ядки са от два вида – разтворими и неразтворими. Разтворимите фибри помагат за намаляване на нивата на холестерола в кръвта и поддържане на стабилен кръвен захар. Неразтворимите фибри подпомагат храносмилателния процес и предотвратяват запек. Овесените ядки са също така богати на други полезни хранителни вещества като протеини, витамини и минерали.

Като част от здравословния хранителен режим, овесените ядки могат да имат положителен принос към поддържането на нормални храносмилателни функции и оптимално общо здраве. Те могат да бъдат консумирани на закуска, добавяни в различни рецепти за кифли, курабийки, каша и мюсли или използвани като панировка за пилешко месо или риба. Овесените ядки предлагат вкусен и удовлетворяващ начин да добавите повече фибри във вашето ежедневно хранене.

Малини

Малините са плодове, богати на фибри, съдържащи около 6,5 грама на 100 грама. Фибрите в малините подпомагат нормализирането на храносмилателните процеси и подобряването на червата.

Те също така са източник на антиоксиданти, които помагат в борбата срещу свободните радикали и подпомагат здравето на кожата и имунната система. Малините също така са богати на витамин C и манган, които имат антиинфламаторни свойства и могат да подпомогнат за здравето на сърцето.

Спанак

Спанакът е зеленчук, богат на фибри, съдържащ около 2,2 грама на 100 грама. Фибрите в спанака помагат за нормализиране на храносмилателните процеси и подобряване на функцията на червата.

Спанакът е също така източник на витамин К, който е важен за здравето на костите и кръвоносната система. Консумацията на спанак може да помогне за подобряване на здравето на очите, регулиране на кръвното налягане и намаляване на риска от различни хронични заболявания.

Орехи

орехи храна богата на фибри

Орехите са ядки, богати на фибри, съдържащи около 6,7 грама на 100 грама. Фибрите в орехите подпомагат нормализирането на храносмилателните процеси и подобряване на червата. Орехите са също така източник на здрави мазнини, включително омега-3 мастни киселини, които са полезни за здравето на сърцето и мозъка.

Консумацията на орехи може да помогне за намаляване на възпалението в организма, подобряване на когнитивната функция и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Шипки

Шипките са храна, богата на фибри, което я прави полезен добавка към вашия режим на хранене. Те съдържат около 6.4 грама фибри на 100 грама. Фибрите в шипките са предимно растителни фибри, които са важни за здравето на червата и нормалното функциониране на храносмилателната система.

Шипките съдържат различни видове фибри, като пектини, целулоза и хемицелулоза. Тези фибри притежават неразтворими и разтворими свойства. Неразтворимите фибри увеличават обема на хранителната маса и помагат за нормалната перисталтика на червата. Разтворимите фибри, от своя страна, формират гелообразни структури в червата и могат да подпомогнат по-доброто усвояване на хранителните вещества.

Ползите от шипките са много. Първо, те могат да подпомогнат нормалното храносмилане и да предотвратят хроничен запек. Фибрите от шипките осигуряват наситеност и помагат да се удовлетвори чувството на глад, което може да бъде полезно за контрола на теглото и поддържането на здравословна телесна маса.

Освен това, шипките са богати на антиоксиданти, витамини и минерали, които допълнително подобряват здравето. Те съдържат високи нива на витамин С, който подпомага имунната система и помага на организма да се бори със свободните радикали. Шипките също така са източник на витамин А, витамин Е и витамин К, които са важни за здравето на кожата, зрението и костите.

Картофи

Картофите са зеленчук, богат на фибри, съдържащ около 2,2 грама на 100 грама. Фибрите в картофите помагат за подобряване на храносмилателните процеси и регулиране на хранителния транзит.

Картофите също така са източник на витамин C и калий, които са важни за здравето на имунната система и нормалната функция на мускулите и нервната система. Консумацията на картофи може да помогне за намаляване на възпалението, подобряване на функцията на мозъка и поддържане на здраво сърце.

Тези са само някои от най-популярните и най-богати на фибри храни, които можете да включите в своето хранене. При съставянето на хранителния режим е важно да се стремите към разнообразие и баланс.

Консумирането на достатъчно количество фибри е от съществено значение за поддържането на здравословна храносмилателна система, подобряване на общото здраве и намаляване на риска от различни заболявания. Не забравяйте да включвате тези храни в своето ежедневно меню и да ги комбинирате с други хранителни продукти, за да получите оптимални ползи за здравето.