Топ 15 храни, богати на желязо – таблица

Топ 15 храни, богати на желязо - таблицаЖелязото е важен минерал, който играе ключова роля в нашето здраве. То е необходимо за нормалното функциониране на нашите червени кръвни клетки и транспорта на кислород до тъканите в организма. Желязото също така поддържа нормалното функциониране на имунната система и участва в различни метаболни процеси. Дефицитът на желязо може да доведе до анемия и други здравословни проблеми, поради което е важно да консумираме достатъчно храни, богати на желязо.

Съдържание

Таблица с богати на желязо храни от животински източници

Храна Количество желязо (на 100 гр.)
Говеждо месо 2.6 мг
Пилешко месо 0.9 мг
Свинско месо 1.2 мг
Агнешко месо 2.0 мг
Сьомга 0.9 мг
Риба тон 1.0 мг
Пушено месо 2.5 мг
Пилешки дроб 13.2 мг
Яйца 1.2 мг
Мляко 0.1 мг
Печено пуешко месо 1.5 мг
Кайма от говеждо месо 2.9 мг
Пържола от свинско месо 2.4 мг
Сьомга (консерва) 1.3 мг

таблица с храни богато на желязо от животински източници

Таблица с богати на желязо храни от растителни източници

Храна Количество желязо (на 100 гр.)
Леща 7.6 мг
Нахут 6.2 мг
Соеви зърна 15.7 мг
Грах 1.5 мг
Червено цвекло 0.8 мг
Спанак 2.7 мг
Броколи 0.7 мг
Кайсии 0.6 мг
Тиквено семе 11.2 мг
Киноа 4.9 мг
Грозде 0.5 мг
Семена от слънчоглед 5.2 мг
Сушени кайсии 2.7 мг
Бразилски орехи 2.4 мг

таблица с храни богато на желязо от растителни източници

Говеждо месо – богат източник на желязо и протеини

Говеждото месо е изключително богато на желязо и представлява отличен източник на този минерал. Само 100 грама говеждо месо предоставят около 2.6 мг желязо. Желязото в говеждото месо е лесно усвоимо от нашия организъм, което го прави подходящ източник за поддържане на нормалното ниво на желязо в организма.

Освен това, говеждото месо съдържа и висококачествени протеини, които са основна съставка за изграждането на мускули и тъкани в организма. При консумация на говеждо месо, освен придобиване на желязо, се възползваме и от важните протеини, които поддържат нашите мускули и силата ни.

Спанак – вегетариански източник на желязо и богат на фолиева киселина

спанак, богат на желязо

Спанакът е известен с високото си съдържание на желязо. Само 100 грама спанак предоставят около 2.7 мг желязо. Това го прави отличен източник на желязо, особено за вегетарианци и вегани, които търсят алтернативи на месото.

Освен желязо, спанакът е богат и на фолиева киселина, което е важно за нормалното функциониране на нашата ДНК и растежа на нови клетки. При редовна консумация на спанак, може да се поддържат оптималните нива на желязо и да се предотврати рискът от анемия.

Черният боб – източник на желязо и висококачествени протеини

Черният боб е една от най-богатите на желязо храни. Съдържанието на желязо в черния боб е около 2.7 мг на 100 грама. Той предоставя също така и висококачествени растителни протеини, които са от съществено значение за нашето здраве и функционирането на организма. Консумирането на черен боб е отличен начин да се увеличи приемът на желязо в органианизма, особено за хора, които избягват животинските продукти или имат специални диетни изисквания.

Черният боб също така е богат на фибри, което подпомага здравето на червата и улеснява храносмилането. Той се използва често в различни ястия, като салати, супи и традиционни мексикански ястия, добавяйки не само вкус, но и хранителна стойност.

Тиквено семе – компактен източник на желязо и полезни мастни киселини

Тиквеното семе е едно от най-популярните семена и предлага значително количество желязо. Само 100 грама тиквени семена съдържат около 8.8 мг желязо. Освен това, тиквеното семе е богато на полезни мастни киселини, витамини и минерали.

Консумацията на тиквено семе може да подобри нивата на желязо в организма и да поддържа здравата функция на червените кръвни клетки. Тиквеното семе може да се консумира самостоятелно, добавено към салати или включено в разнообразни кулинарни рецепти.

Пълнозърнест хляб – богат на желязо и влакнини

пълнозърнест хляб, богат на желязо

Пълнозърнестият хляб е важен източник на желязо и влакнини в нашата диета. В 100 грама пълнозърнест хляб се съдържат около 2.5 мг желязо. Той е приготвен от пълнозърнесто брашно, което означава, че съдържа цялото зърно, включително зародиша и кората.

Това го прави по-богат на хранителни вещества, включително желязо и влакнини, в сравнение с бялото брашно. Пълнозърнестият хляб се препоръчва в здравословната диета, като важна част от приема на желязо и поддържането на добър хранителен баланс.

Ябълки – плод с желязо и витамин C

Ябълките, популярният плод, също предоставят някакво количество желязо в нашата диета. В 100 грама ябълки се съдържат около 0.1 мг желязо. Въпреки че наличното количество желязо в ябълките не е значително, те са изключително полезни за здравето ни поради високото съдържание на витамин C.

Витамин C е важен за усвояването на желязо в организма и подпомага нормалната функция на имунната система. Консумацията на ябълки в комбинация с други желязорични храни може да подобри усвояването и ползването на желязото в организма.

Пълнозърнести тестени изделия богат източник на желязо и фибри

Пълнозърнестите тестени изделия, като пълнозърнестата паста, просо и овесени ядки, представляват важен източник на желязо в нашата диета. В 100 грама пълнозърнеста паста се съдържат около 1.5 мг желязо. Освен това, те са богати на фибри, което подпомага здравето на червата и улеснява храносмилането.

Пълнозърнестите тестени изделия също така се отличават с по-нисък гликемичен индекс, което означава, че нивата на кръвната захар се управляват по-ефективно и се поддържа по-дълготрайно чувство на ситост.

Бобови растения – източник на желязо и растителни протеини

боб, богат на желязо

Бобовите растения, като боб, леща и нахут, предлагат значително количество желязо и са отличен източник на растителни протеини. В 100 грама от тези бобови растения се съдържат около 2.4 мг желязо. Консумирането на бобови растения в диетата ни може да помогне за поддържане на оптималните нива на желязо в организма, особено за хора, които са вегетарианци или вегани.

Освен желязо, бобовите растения са богати на растителни протеини, които са важни за изграждането и поддръжката на мускулите, както и за растежа и обновяването на клетките в организма. Растителните протеини, които се намират в бобовите растения, предлагат широк спектър от аминокиселини, като са по-лекоусвоявани и добре толерирани от организма.

Бобовите растения също така се отличават с високо съдържание на фибри, което подпомага здравето на червата и стабилизира нивата на кръвна захар. Те съдържат и други важни хранителни вещества, като фолиева киселина, магнезий и калий, които играят ключова роля за поддържането на здравословното функциониране на организма.

Какао – храна, богата на желязо и антиоксиданти

Какаото е вкусна храна, която не само предлага удоволствие, но и съдържа определено количество желязо. В 100 грама какао се съдържат около 6.8 мг желязо.

Какаото също така е богато на антиоксиданти, като флавоноиди, които имат положителен ефект върху здравето на сърцето и намаляват възпаленията в организма. Консумирането на какао, особено в негазирани и неподсладени форми, може да предостави не само желязо, но и други полезни хранителни вещества.

Ядки и семена – богат източник на желязо и здравословни мазнини

Ядките и семената, като бадеми, фъстъци, лешници, сусам и ленено семе, представляват източник на желязо и също така предлагат здравословни мазнини. В 100 грама бадеми се съдържат около 3.7 мг желязо. Те са богати на ненаситени мазнини, като мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, които са полезни за здравето на сърцето и намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Консумацията на ядки и семена може да помогне за поддържане на нивата на желязо в организма и да предостави здравословни мазнини за нашето добро общо здраве.

Сушени плодове – храна, богата на желязо и енергия

сушени плодове,богати на желязо

Сушените плодове, като сушени кайсии, смокини и гроздове, предлагат значително количество желязо в компактна форма. В 100 грама сушени кайсии се съдържат около 3.2 мг желязо. Те също така са богати на енергия, като въглехидрати, които могат да бъдат полезни за бърза и дълготрайна енергия.

Сушените плодове могат да бъдат използвани като здравословна закуска или добавени към различни ястия и сладкиши, за да предоставят не само желязо, но и сладък и питателен вкус.

Печурки – нискокалорична храна, богата на желязо

Печурките са не само вкусна храна, но и богат източник на желязо. В 100 грама печурки се съдържат около 1.1 мг желязо. Те са сравнително нискокалорична храна и същевременно предлагат витамини, минерали и фибри.

Печурките се използват широко в кулинарията и могат да бъдат добавени в различни ястия, като супи, салати и печива, за да предоставят не само желязо, но и аромат и текстура на храната.

Пшенични трици – богат източник на желязо и влакнини

Пшеничните трици, които представляват външната част на зърното, също предоставят значително количество желязо и са богати на влакнини. В 100 грама пшенични трици се съдържат около 15 мг желязо.

Те се използват често като добавка в закуски, хляб и бранови изделия. Пшеничните трици предоставят не само желязо, но и важни влакнини, които подпомагат здравето на червата и стабилизират нивата на кръвния захар.

Яйца – източник на желязо и висококачествени протеини

Яйцата са богат източник на множество хранителни вещества, включително желязо и висококачествени протеини. В едно средно голямо яйце се съдържат около 0.6 мг желязо.

Те също така предоставят важни аминокиселини, които са основа на протеините, необходими за изграждането и поддръжката на клетките в организма. Яйцата могат да бъдат включени в здравословния режим на хранене, като бъдат варени, печени или добавяни към различни кулинарни рецепти.

Семена от киноа – богат източник на желязо и есенциални аминокиселини

Семената от киноа, популярна сред хранителните ентусиасти, също представляват богат източник на желязо и са пълни с есенциални аминокиселини. В 100 грама семена от киноа се съдържат около 4.6 мг желязо.

Те също така съдържат висококачествени протеини и важни минерали като магнезий и фосфор. Киноа е изключително универсална и може да бъде включена в разнообразни рецепти, като салати, ястия с плодове или гарнитури.

Заключение: Консумирането на храни, богати на желязо, е от съществено значение за поддържането на нормални нива на желязо в организма и предотвратяване на риска от анемия и други здравословни проблеми.

Включването на разнообразни източници на желязо в диетата ни може да осигури оптимално снабдяване с този важен минерал и да подпомогне нашето общо здраве и благополучие. Не забравяйте, че при въпроси относно вашата диета и хранителния режим, винаги е добре да се консултирате с нутриционист или здравен специалист, за да получите персонализирани насоки и съвети.