Топ 20 богати на магнезий храни, които да включим в менюто си – таблица

Топ 20 богати на магнезий храниМагнезият е важен минерал, който играе ключова роля в множество функции в организма. Той участва в регулирането на нервната функция, поддържането на здравето на сърцето и кръвоносната система, състоянието на костите и мускулите, метаболизма на енергията и много други процеси. Поради значението си, е важно да включваме в диетата си достатъчно храни, богати на магнезий.

Източниците на магнезий са разнообразни и включват плодове, зеленчуци, ядки, семена, млечни продукти и други. Важно е да сме информирани за това, кои са тези храни и колко магнезий съдържат, за да можем да ги включваме в своето ежедневно хранене.

Таблица с богати на магнезий храни

Храна Количество магнезий (на 100 г)
Какаови зърна 499 mg
Ленено семе 392 mg
Бразилски орехи 376 mg
Сусамово семе 347 mg
Семена от чия 335 mg
Печено кашу 292 mg
Бадеми 268 mg
Тиквено семе 262 mg
Амарант 248 mg
Черен шоколад (70-85%) 228 mg
Фъстъци 168 mg
Киноа 165 mg
Лешници 163 mg
Черна леща 150 mg
Ориз (кафяв) 143 mg
Царевично брашно 127 mg
Спанак 79 mg
Риба (тон, сьомга) 64 mg
Боб 63 mg
Брюкселско зеле 50 mg
Кокосови ядки 32 mg
Кайсии 29 mg
Авокадо 29 mg
Соево мляко 28 mg
Банани 27 mg
Сладък картоф 25 mg
Тиквички 21 mg
Киви 17 mg
Череши 11 mg
Грейпфрут 9 mg

Моля, обърнете внимание, че съдържанието на магнезий може да варира в зависимост от конкретния продукт и условията на отглеждане или производство. Тази таблица е само ориентировъчна и може да се използва като насоки за избора на храни, богати на магнезий.

Ето няколко от топ 20 богати на магнезий храни, които можем да включим в нашата диета:

Бадеми

Бадемите са вкусна ядка, богата на магнезий. Съдържат около 270 мг магнезий на 100 грама. Те са пълни със здравословни мазнини, витамин Е и фибри.

Добавянето на бадеми във вашата диета може да допринесе за подобряване на нивата на магнезий в организма ви. Можете да ги консумирате самостоятелно като здравословна закуска, да ги добавите към салати или ястия, или да използвате бадемово масло при готвене и печене.

За да получите максималната полза от бадемите, е препоръчително да ги ядете в съчетание с разнообразна и балансирана диета, в която включвате и други храни, богати на магнезий, като зеленчуци, ядки, семена и целулозни зърнени храни.

Важно е да отбележим, че хората със заболявания на бъбреците или други здравословни проблеми трябва да се консултират с лекар преди да променят диетата си и да включат богати на магнезий храни, включително бадеми, в своето хранене.

Лешници

Лешниците са още един отличен източник на магнезий. В 100 грама лешници има около 168 мг магнезий. Те съдържат и мазнини, протеини, витамин Е и фибри. Магнезият в лешниците играе важна роля във възстановяването на мускулите след физическо натоварване, подпомага здравето на сърцето и контролира нивата на захар в кръвта.

Лешниците са вкусна и практична храна, която може да бъде включена в различни ястия, десерти или консумирана самостоятелно като здравословна закуска.

Чия

Чия семената са малки, но мощни по отношение на хранителните съставки. В 100 грама чия семена има около 335 мг магнезий. Те съдържат и антиоксиданти, протеини, фибри и омега-3 мастни киселини.

Магнезият в чията помага за нормализиране на кръвното налягане, поддържане на здравето на костите и нервната система, както и за контрол на нивата на захар в кръвта. Чия семената могат да бъдат добавени в закуски, смутита, йогурт, салати или използвани като плънка в хлябни изделия.

Какаови зърна

какао богато на магнезий

Какаовите зърна също са източник на магнезий. В 100 грама какаови зърна има около 499 мг магнезий. Освен това, те съдържат и антиоксиданти, желязо и фибри.

Магнезият в какаовите зърна играе важна роля в поддържането на здравето на сърцето, насърчаването на доброто настроение и подобряването на физическата издръжливост. Можете да включите какаови зърна в десерти, смутита, мляко с какао.

Слънчогледово семе

Семената от слънчоглед са вкусен и хранителен източник на магнезий. В 100 грама семена от слънчоглед има около 325 мг магнезий. Те съдържат и мазнини, протеини, витамин Е и фибри.

Магнезият в семената от слънчоглед подпомага здравето на сърцето, нервната система и имунната система, както и помага за регулиране на нивата на захар в кръвта. Можете да добавите семена от слънчоглед в салати, ястия или ги консумирате като закуска.

Кайсии

Кайсиите са плодове, богати на магнезий. В 100 грама кайсии има около 10 мг магнезий. Те съдържат и витамин C, витамин A, калий и фибри.

Магнезият в кайсиите е важен за поддържането на здравето на костите, нервната система и сърцето. Кайсиите могат да бъдат консумирани пресни, добавени в смути, салати или приготвени в различни сладки и солени ястия.

Банани

Бананите са популярни плодове, които са богати на магнезий. В 100 грама банани има около 27 мг магнезий. Те съдържат и витамин C, витамин B6, калий и фибри.

Магнезият в бананите помага за стабилизиране на нивата на енергия, поддържане на здравето на сърцето и нервната система, както и подобряване на настроението. Бананите са удобна закуска, могат да бъдат добавени в смути, ястия или приготвени в различни сладки десерти.

Бразилски орехи

бразилски орех богат на магнезий

Бразилските орехи са богат източник на магнезий. В 100 грама бразилски орехи има около 160 мг магнезий. Освен това, те съдържат и мазнини, протеини и фибри.

Магнезият в бразилските орехи е важен за поддържане на здравето на костите, контрол на нивата на захар в кръвта и функциониране на нервната система. Бразилските орехи могат да бъдат консумирани самостоятелно или добавени в различни ястия, салати или десерти.

Броколи

Броколите са зеленчук, богат на магнезий. В 100 грама броколи има около 21 мг магнезий. Те съдържат и витамин C, витамин K, фолиева киселина и фибри. Магнезият в броколите помага за здравето на костите, поддържането на нормалното кръвно налягане и подобряване на имунната функция. Броколите могат да бъдат приготвени по различни начини – варени, печени или добавени в салати.

Черен шоколад

Черният шоколад е известен не само със своята чудесен вкус, но и като източник на магнезий. В 100 грама черен шоколад има около 230 мг магнезий. Освен това, той съдържа и антиоксиданти и фибри.

Магнезият в черния шоколад е полезен за функционирането на сърцето, регулирането на нивата на захар в кръвта и укрепването на костите. Важно е да консумирате черен шоколад с високо съдържание на какао (най-малко 70%), за да се възползвате от ползите му.

Киви

Кивито е плод, известен с високото си съдържание на витамин C, но също така е и добър източник на магнезий. В 100 грама киви има около 17 мг магнезий. Кивитата съдържат и фибри, витамин K и антиоксиданти.

Магнезият в киви помага за поддържането на нормалната функция на мускулите и нервната система, както и за здравето на сърцето. Можете да консумирате киви като го консумирате свежо, добавяте го в смути или го използвате като съставка в различни ястия и десерти.

Авокадо

Авокадото е плод, познат със своята кремообразна текстура и високо съдържание на магнезий. В 100 грама авокадо има около 29 мг магнезий. То съдържа и мононенаситени мазнини, витамин K, витамин C и фибри.

Магнезият в авокадото подпомага здравето на сърцето, нервната система и имунната система, както и помага за контролиране на нивата на захар в кръвта. Авокадото може да бъде добавено в салати, приготвено като гуакамоле или консумирано самостоятелно.

Череши

череши богати на магнезий

Черешите са сладки плодове, които са източник на магнезий. В 100 грама череши има около 11 мг магнезий. Те съдържат и витамин C, витамин A и фибри.

Магнезият в черешите е полезен за поддържане на нормалното състояние на костите и зъбите, както и за регулиране на сърдечния ритъм. Черешите са освежаващи и могат да се консумират свежи или да бъдат използвани в различни десерти, смути или салати.

Грейпфрут

Грейпфрутът е плод, който е богат източник на магнезий. В 100 грама грейпфрут има около 9 мг магнезий. Той също така съдържа витамин C, витамин A и фибри.

Магнезият в грейпфрута помага за поддържане на здравето на сърцето, регулиране на нивата на захар в кръвта и подобряване на имунната система. Грейпфрутът може да бъде консумиран свеж, добавен в салати или използван за приготвяне на сокове.

Ананас

Ананасът е сочен тропически плод, който също съдържа магнезий. В 100 грама ананас има около 13 мг магнезий. Той е богат на витамин C, витамин B6 и манган.

Магнезият в ананаса е важен за поддържането на нормалното функциониране на нервната система и мускулите, както и за здравето на костите и сърцето. Ананасът може да се консумира свеж, добавен в смути, салати или използван за приготвяне на десерти.

Сладък картоф

Сладкият картоф е вкусна зеленчукова храна, която е богата на магнезий. В 100 грама сладък картоф има около 25 мг магнезий. Той съдържа и витамин A, витамин C и фибри.

Магнезият в сладкия картоф подпомага здравето на сърцето, регулирането на кръвното налягане и поддържането на нормални нива на захар в кръвта. Сладкият картоф може да бъде печен, варен, пюриран или използван в разнообразни ястия и салати.

Брюкселско зеле

брюкселсо зеле богато на магнезий

Брюкселското зеле е зеленчук, известен с богатото си съдържание на магнезий. В 100 грама брюкселско зеле има около 23 мг магнезий. То е също така източник на витамин K, витамин C и фолиева киселина.

Магнезият в брюкселското зеле играе важна роля за поддържането на здравето на костите, нормалното функциониране на нервната система и мускулите. Брюкселското зеле може да бъде готвено, печено или добавено в салати и ястия.

Черни лещи

Черните лещи са богат източник на магнезий. В 100 грама черни лещи има около 120 мг магнезий. Те също така съдържат витамин B6, фолиева киселина и фибри.

Магнезият в черните лещи играе важна роля за поддържането на нормалното функциониране на нервната система, регулирането на кръвното налягане и здравето на костите. Черните лещи могат да бъдат включени в ястия, супи, салати или приготвени като гарнитура.

Кисело мляко

Киселото мляко е млечен продукт, богат на магнезий. В 100 грама кисело мляко има около 20 мг магнезий. То също така съдържа витамин B12, калций и пробиотици.

Магнезият в киселото мляко помага за нормалното функциониране на нервната система, мускулите и сърцето. Киселото мляко може да се консумира самостоятелно, да бъде добавено в смути или използвано в различни рецепти и десерти.

Соево мляко

Соевото мляко е растителна алтернатива на млечните продукти и е добър източник на магнезий. В 100 грама соево мляко има около 28 мг магнезий. То също така съдържа витамин D, калций и протеини.

Магнезият в соевото мляко е важен за поддържането на нормалното функциониране на нервната система и мускулите, както и за здравето на костите. Соевото мляко може да се консумира самостоятелно, да бъде добавено в смути, кафе или използвано при готвене.

Това бяха само някои от най-богатите на магнезий храни, които можем да включим в нашата диета. Не забравяйте, че оптималният прием на магнезий е важен за поддържането на здравето ни и за функционирането на много системи в организма.

Включвайки тези храни в хранителния си режим, можете да гарантирате, че получавате достатъчно магнезий и се наслаждавате на ползите, които то носи. Запомнете, че разнообразната и хранително балансирана диета е ключът към доброто здраве и благополучие.