Топ 20 храни богати на витамин Б12 – таблица с информация

Топ 20 храни богати на витамин Б12 – таблица с информация

Витамин Б12 е важен за нормалното функциониране на нервната система, образуването на червени кръвни клетки и метаболизма на фолиевата киселина. За да осигурите достатъчно витамин Б12 в своята диета, трябва да включите храни, които са богати на този витамин.

Таблица с храни, богати на витамин Б12

Храна Съдържание на витамин Б12 (на 100 грама)
Говежди черва 83.1 µg
Говеждо червено месо 20 µg
Пилешки дробчета 15 µg
Миди 9 µg
Гъши дробчета 8 µg
Пъстърва 4 µg
Раци 4 µg
Краве сърце 3 µg
Соево мляко 3 µg
Български кашкавал 2.5 µg
Сьомга 2.4 µg
Пастърма 2.2 µg
Яйца 1.1 µg
Телешко месо 1.1 µg
Кълнове на зеленчуци 1.1 µg
Сирене 1.1 µg
Кисело мляко 0.9 µg
Сурово краве мляко 0.5 µg
Мляко 0.4 µg
Йогурт 0.4 µg
Пълномаслено мляко 0.4 µg
Пилешко месо 0.3 µg
Пуйка 0.3 µg

Моля, имайте предвид, че тази таблица представя съдържанието на витамин Б12 в различни храни и е базирана на средностатистически данни. Съдържанието на витамин Б12 може да варира в зависимост от различните фактори като методи на готвене и приготвяне на храната, произхода на продукта и други.

В следващата статия ще разгледаме топ 20 от най-популярните храни, богати на витамин Б12.

Говеждо месо

Говеждото месо е изключително богат източник на витамин Б12. Само 100 грама говеждо месо може да предоставят около 2.8 µg витамин Б12. Този витамин е изключително важен за нормалното функциониране на нервната система и образуването на червени кръвни клетки.

Освен това говеждото месо е също така богато на протеини, желязо и цинк, които са от съществено значение за поддържането на здравословието на организма. Така че, ако сте в търсене на храна, която може да ви осигури достатъчно витамин Б12 и в същото време да ви даде необходимите хранителни вещества, говеждото месо е прекрасен избор.

Сьомга

Сьомгата е позната със своята висока концентрация на витамин Б12. Само 100 грама сьомга предоставят около 2.4 µg витамин Б12. Това е много полезно за поддържане на нормалното функциониране на нервната система и образуването на червени кръвни клетки.

Освен това, сьомгата е източник на Омега-3 мастни киселини, които имат положителен ефект върху сърдечно-съдовата система и мозъчната функция. При редовното консумиране на сьомга, можете да подобрите здравето на сърцето си и да подпомогнете оптималното функциониране на мозъка.

Телешко

Телешкото месо също е известен източник на витамин Б12. Само 100 грама телешко може да предоставят около 1.1 µg витамин Б12. Витаминът Б12 играе важна роля в образуването на червени кръвни клетки и поддръжката на нервната система.

Телешкото месо също е богато на протеини, които са основният строителен блок на организма. Освен това, телешкото месо съдържа и желязо, което е необходимо за нормалната функция на червените кръвни клетки и поддържането на енергийния метаболизъм.

Яйца

яйца богати на витамин б12

Яйцата са изключително полезна храна, която предоставя витамин Б12. Едно средно голямо яйце предоставя около 0.6 µg витамин Б12. Витамин Б12 е необходим за нормалното функциониране на нервната система и образуването на червени кръвни клетки.

Освен това, яйцата са богати на протеини, които са важни за изграждането на мускули и поддържането на здрави тъкани. Включването на яйца в хранителния режим може да бъде полезно за наситеността и допълнителното осигуряване на витамини и минерали.

Млечни продукти

Млечните продукти, като мляко, сирене и йогурт, са отлични източници на витамин Б12. Само 100 грама мляко предоставя около 0.4 µg витамин Б12.

Освен това, млечните продукти са богати на калций, протеини и други важни хранителни вещества. Включването на млечни продукти във вашата диета може да бъде полезно за здравето на костите, поддържането на мускулната маса и нормалното функциониране на нервната система.

Пилешко месо

Пилешкото месо е популярен източник на протеини и съдържа и витамин Б12. Само 100 грама пилешко месо може да предоставят около 0.3 µg витамин Б12. Пилешкото месо е леко и се смята за по-лесно усвоимо от организма.

То също съдържа витамини от група B, които подпомагат нервната система и метаболизма. Пилешкото месо е сравнително ниско на мазнини и богато на протеини, което го прави добър избор за хора, които следят своето здравословно тегло или се стремят да увеличат мускулната маса.

Пъстърва

Пъстървата е източник на витамин Б12 и е включена в списъка на богатите на този витамин храни. Само 100 грама пъстърва предоставят около 4 µg витамин Б12. Този витамин е важен за метаболизма и поддържането на нервната система в добро състояние.

Пъстървата също е източник на протеини и Омега-3 мастни киселини, които имат благотворен ефект върху сърдечно-съдовата система и мозъчната функция.

Миди

миди богати на витамин б12

Мидите са морски дарове, които също са богати на витамин Б12. Само 100 грама миди предоставят около 9 µg витамин Б12. Те също са източник на други важни хранителни вещества като цинк и желязо.

Мидите имат ниско съдържание на мазнини и калории, което ги прави подходящ избор за хора, които се стремят да поддържат здравословна телесна маса. Освен това, мидите са известни със своите антиоксидантни свойства и способността си да подобряват имунната функция.

Сирене

Сиренето е източник на витамин Б12 и се предлага в различни видове. Само 100 грама сирене предоставят около 1.1 µg витамин Б12. Сиренето също съдържа калций, протеини и други важни хранителни вещества.

В зависимост от вида сирене, то може да има различен вкус и текстура, като предлага разнообразие в хранителните ви избори. Добавянето на сирене към ястията ви може да придаде допълнителен вкус и хранителна стойност.

Пастърма

Пастърмата е месен продукт, който също съдържа витамин Б12. Само 100 грама пастърма предоставят около 2.2 µg витамин Б12. Това я прави подходящ избор за хора, които търсят разнообразни източници на витамин Б12.

Пастърмата се отличава със специфичен вкус и аромат, което я прави популярна добавка към различни ястия.

Пуешко месо

Пуешкото месо е добър източник на витамин Б12. Само 100 грама пуешко месо предоставят около 0.8 µg витамин Б12. То също съдържа важни протеини, желязо и цинк, които подпомагат оптималното функциониране на организма.

Пуешкото месо е популярно заради своя вкус и текстура, а също така се счита за по-лек вариант на месото и с по-ниско количество мазнини.

Крехки шоколадови бонбони

Крехките шоколадови бонбони също съдържат витамин Б12. Само 100 грама крехки шоколадови бонбони предоставят около 0.5 µg витамин Б12. Те могат да бъдат вкусна добавка към хранителния ви режим, особено ако търсите начини да удовлетворите своята сладка нужда.

Важно е да се консумират в умерени количества, защото тези бонбони съдържат и други съставки, които могат да повлияят на общата хранителна стойност.

Кълнове на зеленчуци

Кълновете на зеленчуци също се отличават със съдържанието на витамин Б12. Само 100 грама кълнове на зеленчуци предоставят около 1.1 µg витамин Б12. Те могат да бъдат добавени към салати, супи или сандвичи, за да придадат свежест и вкус.

Кълновете са богати на фибри, антиоксиданти и други витамини, които допълнително подобряват хранителната стойност на вашата храна.

Агнешко месо

агнешко месо богато на витамин б12

Агнешкото месо също е източник на витамин Б12. Само 100 грама агнешко месо предоставят около 2.4 µg витамин Б12. То е също богато на протеини, желязо и цинк.

Включването на агнешко месо в хранителния режим може да допълни витаминните и минералните нужди на организма и да подпомогне здравословния растеж и развитие.

Раци

Раците също се отличават с високото си съдържание на витамин Б12. Само 100 грама раци предоставят около 4 µg витамин Б12. Те също са източник на важни хранителни вещества като цинк и желязо.

Раците са популярна морска храна, която може да се включи в различни ястия като салати, паста или супи, и да добави вкус и хранителна стойност на хранителния ви режим.

Пилешки дробчета

Пилешките дробчета също се явяват източник на витамин Б12. Само 100 грама пилешки дробчета предоставят около 15 µg витамин Б12.

Те могат да бъдат включени в различни ястия и да предложат високо съдържание на витамин Б12 във вашата хранителна програма. Пилешките дробчета са също източник на други хранителни вещества като протеини и желязо.

Гъши дробчета

Гъшите дробчета са богат източник на витамин Б12. Само 100 грама гъши дробчета предоставят около 8 µg витамин Б12.

Те могат да бъдат използвани в готвенето на разнообразни ястия и да добавят не само вкус, но и витаминно-минерална стойност на вашата хранителна диета.

Бяло сирене

бяло сирене богато на витамин б12

Бялото сирене е източник на витамин Б12. Само 100 грама бяло сирене предоставят около 1.5 µg витамин Б12.

То е също богато на протеини и калций. Бялото сирене е популярна добавка към различни ястия и салати и може да предложи витаминно-минерална подкрепа за вашата хранителна програма.

Краве сърце

Кравето сърце е богат източник на витамин Б12. Само 100 грама краве сърце предоставят около 3 µg витамин Б12.

То също съдържа и други полезни хранителни вещества като желязо и цинк, които допълнително подпомагат здравето и благополучието на организма.

Морски дарове

Морските дарове като калмари и охлюви предоставят витамин Б12. Само 100 грама морски дарове предоставят около 1.5 µg витамин Б12. Те също са източник на протеини и мастни киселини, които са необходими за оптималното функциониране на организма.

Това е само малка част от източниците на витамин Б12. За да осигурите достатъчно витамин Б12, трябва да имате разнообразна и балансирана хранителна диета, включваща тези храни.

Практични съвети за прием на витамин Б12

  • Редовно консумирайте храни богати на витамин Б12, за да осигурите достатъчно количество в организма си.
  • За вегетарианците и веганите, които не консумират животински продукти, е важно да се консултират с диетолог или да приемат допълнения с витамин Б12, за да избегнат дефицита.
  • Консумирайте разнообразни видове риба, млечни продукти и яйца, за да получите витамин Б12 от различни източници.
  • За да подобрите усвояването на витамин Б12, комбинирайте го с храни, богати на витамин C, като цитрусови плодове и папая.
  • Пригответе си здравословни и вкусни ястия със съдържание на витамин Б12, като салати с риба и млечни продукти, пилешки яхнии или яйца със спанак.

Сега, когато знаете за тези топ 20 храни богати на витамин Б12, можете да ги включите във вашата хранителна диета, за да осигурите нужния витамин на вашето тяло. Помнете, че витамин Б12 е важен за нервната система, образуването на червени кръвни клетки и други биохимични процеси, затова е важно да се грижите за неговото достатъчно количество в организма си.